İngiltere erken seçimi konuşuyor

Avusturya Salzburg'da gerçekleştirilen Brexit müzakereleri tıkandı. İngiltere'de erken seçim senaryosu konuşuluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de ana muhalefette bulunan İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, Avrupa Birliği'nden (AB) çıkıp çıkmamak için ikinci bir referandum yerine erken seçim yapılması gerektiğini söyledi.

AB'den çıkıp çıkmamak konusunda parti içinde yapılacak olan istişarelerde çıkacak karara uyacağını taahhüt eden Corbyn, İşçi Partisi'nin Liverpool'daki yıllık konferansında yaptığı konuşmada, "Bizim tercihimiz genel seçimin olması ve bundan sonra Avrupa ile geleceğimizi müzakere edebiliriz" dedi. Corbyn, Muhafazakar Partili Başbakan Theresa May'ın getireceği ve İşçi Partisi kıstaslarına uymayan herhangi bir anlaşmanın kendileri tarafından reddedileceğini ifade etti.

İKİNCİ 'HALK OYLAMASI' İSTENİYOR 

Liverpool'da İşçi Partisi destekçileri Brexit karşıtı gösteriler yapıyor ve ikinci bir "halk oylaması" istiyor. Corbyn'in ise 1974 yılında İngiltere'nin birliğe girmesi için yapılan referandumda "Hayır" oyu kullandığı biliniyor.

Brexit Bakanı  Dominic Raab ise Kasım ayında yapılacak bir erken seçim teklifine ilişkin "deli saçması" yorumunu yaptı. Dominic Raab, ülkesinin AB ile ayrılık sürecindeki önerilerinde kararlı olduklarını vurgulayarak İngiltere'nin bir plandan öbürüne uçuşan diplomatik bir kelebek olamayacağını söyledi.

AVUSTURYA MÜZAKERELERİ TIKANDI

Avusturya'da geçtiğimiz hafta yapılan gayriresmi Avrupa Birliği zirvesine taraflar arasındaki görüş ayrılıkları yüzünden tıkandı. Salzburg'da yapılan toplantı sonrası çok sayıda AB lideri, May'in teklifini gerçekçi olmadığı iddiasıyla eleştirdi.

Zirve dönüşü açıklama yapan İngiltere Başbakanı May, Chequers Planı'nı reddeden Birlik üyesi ülkelerin herhangi bir alternatif önermediklerini ve AB'nin tavrının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Görüşmelerin çıkmaza girdiğini belirten May'in ardından Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, 'Birlik'ten anlaşmasız ayrılabilecekleri' mesajını verdi. Fransa'nın AB Bakanı Nathalie Loiseau da Brexit anlaşmasının mümkün olduğunu ancak 'anlaşmasız' bir formüle de hazırlanılması gerektiğini ifade etmişti

İngiltere, 2016'da yapılan referandumla yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almıştı. 29 Mart 2017'de de Lizbon Anlaşması'nın 50'nci maddesinin yürürlüğe konularak başlatılan ayrılık sürecinin gelecek yıl mart ayında sonlanması bekleniyor. (Dış Haberler)