KDP: Berhem Salih adayımız değil!

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Irak cumhurbaşkanlığı için gösterilecek Kürt adayı tartışıyor. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) bugün aday gösterdiği Berhem Salih için "Bizim adayımız değil" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta anayasal olarak Kürtlere ayrılan cumhurbaşkanlığı makamına kimin aday gösterileceği konusunda Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin iki büyük partisi arasında çatlak yaşanıyor.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) bügün eski üst düzey üyelerinden Berhem Salih'i cumhurbaşkanı adayı olarak açıklarken, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) kendilerinin de bir başka aday göstereceğini açıkladı.

KDP Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, Berhem Salih’in ortak aday olmadığını açıkladı. Rudaw'ın aktardığına göre Mirani, KDP’nin cumhurbaşkanlığı için farklı bir aday göstereceğini belirtti.

KYB'nin Irak cumhurbaşkanı adayı Berhem SalihKYB'nin Irak cumhurbaşkanı adayı Berhem Salih

NE OLMUŞTU?

Uzun yıllar KYB'nin üst düzey isimleri arasında bulunan, Eylül 2017’de ise Demokrasi ve Adalet için Koalisyon adlı yeni bir parti kuran Berhem Salih, bugün düzenlenen KYB politbüro toplantısında partisine geri dönmüş ve cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmişti. Kürdistan bölgesinin diğer büyük partisi konumunda bulunan KDP'nin ise bu adaylığa ne tepki vereceği merak ediliyordu.

Irak'ta Saddam Hüseyin'in Amerikan işgaliyle devrilmesi sonrası yazılan yeni anayasada mezhep ve etnik kimlik dengesi gözetilerek, meclis başkanlığı Sünnilere, başbakanlık Şiilere, cumhurbaşkanlığı da Kürtlere veriliyor.

Bu süreçte seçilen cumhurbaşkanlarının hepsi KYB adayları olmuştu. KYB'li Celal Talabani iki dönem, Fuad Masum da bir dönem Irak cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi. Geçen ay ise KDP'den bu kez cumhurbaşkanının KYB değil, kendi partilerinden seçilmesi yönünde sesler yükselmişti. (Dış Haberler)

KDP Irak cumhurbaşkanlığına talip olduKDP Irak cumhurbaşkanlığına talip oldu