Gösterici döven koruma: Macron'un koruması değilim

Fransa'da, polis kılığında göstericileri darp eden Cumhurbaşkanı Macron'un koruması Alexandre Benalla, senatörlerin sorularını yanıtladı. Koruma olarak işe alınmadığını açıklayan Benalla, "güvenlik ve organizasyonların kolaylaştırılmasıyla görevli" olduğunu belirtti. Senatörler ise ifadeye tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da 1 Mayıs gösterilerinde polis kılığında protestocuları darp eden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yakın koruması Alexandre Benalla senatoda ifade verdi. Benalla, Macron'un koruması olmadığını, "güvenlikten sorumlu yardımcı özel görevli" olarak işe alındığını söyledi. Benalla'nın ifadesine tepki gösteren sol grup senatörü Jean-Pierre Sueur "Yani şimdi kibar bir yolculuk organizatörü mü Benalla? Buna inanmamız mı bekleniyor" dedi.

SENATÖRLERDEN ÖZÜR DİLEDİ

Amerika'nın Sesi'nden Arzu Çakır'ın haberine göre, Fransa'da 1 Mayıs'a katılan göstericileri dövdüğü ortaya çıktıktan skandala yol açan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yakın koruması Alexandre Benalla, Senato Soruşturma Komisyonu'na ifade verdi.

Haber kanallarından canlı olarak yayınlanan toplantıda Benalla, 2,5 saat ifade verdi ve senatörlerin sorularını yanıtladı. Daha önce senato ve senatörlere saygı duymadığını açıklayan Benalla, Soruşturma Komisyonu Başkanı Philippe Bas'dan özür dileyerek konuşmasına başladı.

Göstericileri dövme olayına ilişkin soruşturma sürdüğü için "güçlerin ayrılığı esasına" dayanarak doğrudan sorular yöneltmeyen senatörler, "Macron'un Elysee'yi yönetme biçimi ve Elysee'de resmi polis teşkilatına paralel bir polis örgütü kurulup kurulmadığını ortaya çıkarmaya çalışan" sorulara ağırlık verdi.

'GENEL GÜVENLİK VE ORGANİZASYONDAN SORUMLUYUM'

Senatörler Benalla'ya, "Elysee'deki tam görevinin ne olduğu, nasıl olup da polis teşkilatından olmadığı halde yakın koruma olduğu, kendisine İçişleri Bakanlığı 3 kez reddettiği halde neden Elysee'nin devreye girmesiyle silah taşıma ruhsatı verildiği, neden mavi lambalı polis aracına bindiği ve cezalandırıldıktan sonra kendisine neden lojman tahsis edildiği" sorularını yönelttiler.

Rahat tavırlarıyla dikkat çeken Benalla, hiçbir zaman "koruma" olarak görev yapmadığını, "güvenlikten sorumlu kabine şef yardımcısı olarak 'özel görevli' statüsüyle Elysee'de işe alındığını" söyledi.

Benalla, "Güvenlik ve organizasyonların 'kolaylaştırılmasıyla' görevli olunca, tıpkı diğer bazı görevliler gibi cumhurbaşkanına yakın duruyorsunuz, ama özel koruması değildim. Koruma olarak görev yapanlar vardı zaten. Ben genel güvenlik ve genel organizasyonla görevliydim. İstihbarat ve polis ile koordinasyondan, otel rezervasyonuna kadar pek çok görevimiz vardı" dedi.

Elysee'den ayrıldıktan sonra hiçbir yerde çalışmadığını belirten Benalla, senatörlerin "Yeni bir iş vereniniz var mı? sorusuna, "Evet, İşsizlik Kurumu" yanıtını verdi.

Benalla, sabıka kaydı olup olmadığı sorusu üzerine, "Birilerinin söylediği gibi, 'banliyö serserisi ya da sabıkalı biri' değilim. Elysee'ye girmeden önce güvenlik soruşturması yapıldı ve ona bakılarak işe alındım" dedi.

'PARALEL POLİS TEŞKİLATI KURULDUĞUNA İLİŞKİN BİLGİ ALAMADIK'

Benalla'nın tıpkı Elysee'den gelen diğer yetkililer gibi, sorulara aynı "kaçamak" yanıtları vermesi, silah taşıma, Elysee'deki net görevi ve ceza almasından sonra kendisine tanınan ayrıcalıklar konusunda net ifadeler kullanmaması senatörlerin tepkisini çekti.

Toplantı sırasında Benalla'nın 2016'da ruhsatı olmadığı halde silah taşıdığını gösteren bir fotoğrafı gösteren Yeşiller Grubu senatörü Esther Benbassa da, "Cumhurbaşkanlığı Yakın Koruma Birimi GSPR'e paralel bir polis teşkilatı kurulduğuna ilişkin bir bilgi alamadık. Benalla'dan yeni bir şey öğrenemedik" dedi.

Senatoda çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler, ifadelerin Elysee'den koordine edildiğini ve herkesin aynı yanıtları verdiğini dile getirildi.

'BUNA İNANMAMIZ MI BEKLENİYOR?'

Komisyonun raportörlerinden sol grup senatörü Jean-Pierre Sueur de, komisyonda Elysee polis şefine soru yöneltirken, "Yani şimdi kibar bir yolculuk organizatörü mü Benalla? Buna inanmamız mı bekleniyor" dedi.