Doğu Akdeniz Paktı için imza hazırlığı!

Doğu Akdeniz'de yeni boru hattı için imza aşamasına gelindi. Gaz hattının bir 'pakt'a dönüşmesi bekleniyor

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Lefkoşa’da Cumhurbaşkanlığı kulvarlarındaki gelişmeleri yakından takip eden tecrübeli bir kaynak Doğu Akdeniz'de kurulacak yeni boru hattı için imzaların atılmasının artık an meselesi olduğunu söyledi. Yeni boru hattı Lefkoşa yönetimi tarafından şu şekilde nitelendiriliyor:

"Doğu Akdeniz ile Batı piyasalarını birbirine bağlayacak bir ağ tasarlıyoruz. Bu işbirliği ağının omurgasını Kıbrıs ve Yunanistan sularından geçecek olan boru hattı oluşturacak. Enerji ile beraber ekonomi, savunma, turizm, kültür, eğitim konularında da önemli adımlar atılacak. Bu şekilde işbirliği ağı bir çeşit pakta dönüşecek”.

LEFKOŞA'DA ENERJİ HAREKETLİLİĞİ

Lefkoşa’da enerji bağlamında yaşanan yoğun hareketlilik son günlerde bölge başkentlerinde gerçekleştirilen temaslarla birebir ilişkili. İsrail’de Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail hükümetleri enerji, diplomasi ve savunma alanındaki son gelişmeleri masaya yatırırken, dün Atina’da Kıbrıs Rum tarafı Yunanistan Hükümeti ile Kıbrıs Meselesindeki son gelişmeleri mercek altına aldı. Bu önemli zirve öncesinde Yunanistan ve Kıbrıs Dışişleri Bakanları Kahire’yi ziyaret etti ve Mısır Hükümeti ile büyük boru hattı projesinin son teferruatlarını masaya yatırdı. Aynı tarihlerde Mısır Parlamentosu'ndan sekiz kişilik bir heyet Lefkoşa’ya resmi bir ziyarette bulundu. Bu ziyarette Türkiye ve dış kamuoyunu ilgilendiren önemli mesajlar verildi.

MISIR TÜRKİYE'Yİ KINADI

Lefkoşa’da Meclis Başkanı Ali Abdel-Aal öncülüğünde adeta “çıkartma” yapan Mısır Türkiye ve dünya kamuoyuna önemli mesajlar gönderdi.

Mısırlı temsilciler yeni süreçte Kahire’nin Lefkoşa ile enerjinin yanı sıra birçok konuda yakın işbirliğinden yana olduğu mesajını verdi. Mısır Kıbrıs ile oluşturacağı yakın işbirliği perspektifini İtalya, Fransa ve Yunanistan gibi güney Avrupa ülkeleri ile geliştirdiği işbirliği ağına monte etmek istiyor.

Mısır Meclisinin Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Tarık Rıdvan’a göre Mısır’ın öncülüğünde oluşan yeni 'pakt'ın ana ekseninde doğal gaz bulunuyor. Rıdvan’a göre Ankara’nın Mısır’a yönelik hasmane tutumu Kahire’yi Yunanistan ve Kıbrıs’a yaklaştırdı.

Konu hakkında Lefkoşa’da açıklamada bulunan Mısır Meclis Başkanı Ali Abdül Aal ise Türkiye’yi Kıbrıs karasularındaki ve münhasır ekonomik alanındaki hareketlerinden ve “tacizlerinden” dolayı kınadı.

Lefkoşa’da Doğu Akdeniz’i kat edecek olan boru hattı için imzaların önümüzdeki aylarda büyük bir törenle atılacağı bilgisi öne çıkıyor. Aynı süreçte Kıbrıs Rum tarafı ve Atina Mısır ile başta ekonomi ve savunma olmak üzere birçok alandaki ilişkileri sıklaştırmak için çaba sarf edecek.

Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki ilişkiler 2014 yılı itibari ile pekişirken, üç ülke bugüne dek ortak tatbikatlara ve önemli toplantılara katıldı. Bu ilişkiler yumağının arka planındaysa İsrail yer alıyor.