Atina'da kritik Kıbrıs görüşmesi

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Kıbrıslı Rumların Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, bugün Kıbrıs'ı masaya yatırıyor. Görüşme, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs’taki TSK varlığının geleceği ile ilgili açıklamalarının Lefkoşa ve Atina’da olumsuz bir hava yarattığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'Türkiye'nin KKTC'de üs kurabileceğini söyleyip "Kusura bakmasınlar, biz orada asker sayımızı azaltmayacağız, artıracağız" sözleri Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafında yankı bulurken, diplomasi cephesi hareketli. Atina ile Lefkoşa arasında, bu açıklamaların gölgesinde bugün kritik bir görüşme yapılıyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Kıbrıslı Rumların Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis,

Atina’daki Megaro Maksimou Başbakanlık Sarayı'nda Kıbrıs meselesindeki son gelişmeleri masaya yatırıyor. Görüşmede önümüzdeki günlerde Birleşmiş Milletler (BM) zemininde yaşanacak olan diplomatik hareketliliğin yanı sıra Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz ve petrol araştırmaları ayrıntısıyla ele alınacak.

Atina’daki kritik görüşme, Erdoğan’ın Kıbrıs’taki TSK varlığının geleceği ile ilgili açıklamalarının Lefkoşa ve Atina’da olumsuz bir hava yarattığı bir dönemde gerçekleşiyor. Atina'daki bir kaynak ise Gazete Duvar'a, "Türkiye’nin aksi yöndeki tüm çabalarına rağmen Kıbrıs’ta asker çekme ve bütünlüklü bir çözüme varma için uygun zemin kademeli olarak oluşuyor” dedi. Aynı kaynaklar, Kıbrıs özelindeki yeni hareketliliğin, BM Genel Sekreteri'ne yeni bir rapor sunulması ile Erdoğan'ın Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesinin hemen öncesine denk geldiğini hatırlatıyor.

Kıbrıs’taki diplomatik hareketliliğe paralel olarak, enerji ve askeri işbirliği sahalarında da yoğunluk söz konusu. Geçtiğimiz günlerde Kahire’de bir araya gelen Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs hükümetlerinin temsilcileri, Doğu Akdeniz'in enerji kaynaklarını Türkiye’yi baypas ederek Yunanistan üzerinden Batı piyasasına entegre edecek olan doğalgaz boru hattının hazırlıklarını resmen başlattı. İlgili anlaşmalarının imzalarının önümüzdeki dönemde atılması kararlaştırıldı.