ABD'den Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yaptırım tehdidi

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin ABD askerleri hakkında soruşturma açması halinde, mahkeme fonlarına yaptırım uygulayacaklarını söyledi. Bolton, mahkeme yargıçlarına da ABD'ye giriş yasağı getirebileceklerini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Afganistan'daki ABD askerleri ve istihbarat yetkilileri hakkında soruşturma açması halinde, "seyirci kalmayacaklarını" söyledi. Bolton, "Uluslararası Ceza Mahkemesi bizim için ölmüştür" dedi.

'BÖYLE BİR DURUMDA SEYİRCİ KALMAYIZ'

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, başkent Washington’da muhafazakar olarak bilinen Federal Society adlı kuruluşta konuşma yaptı. Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni eleştiren Bolton, “Amerikan askerlerinin kaderini Venezuela ve henüz devlet olmayan Filistin Yönetimi gibi üyelerin bulunduğu bir mahkemenin eline bırakır mısınız? Biz bırakmayız” dedi.

Bolton, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Afganistan’da Amerikan askerlerinin işlediği iddia edilen savaş suçları konusunda soruşturma açması halinde, mahkeme yargıçlarına ABD'ye giriş yasağı getirme ve mahkemenin fonlarına da yaptırım uygulama tehdidinde bulundu. Bolton, “Böyle bir durumda seyirci kalmayız” diye konuştu.

'VATANDAŞLARIMIZI VE MÜTTEFİKLERİMİZİ SORUŞTURMALARDAN KORUYACAĞIZ'

“Amerikan vatandaşlarını ve müttefiklerimizi Uluslararası Ceza Mahkemesi soruşturmalarından korumak için ne gerekiyorsa yapacağız” diyen Bolton, ABD'nin bu konularda kendi adalet sistemi içinde "en yüksek etik standartları uyguladığını" ve "bu gibi durumlarda gerektiği zaman hızlı bir şekilde kendi soruşturmasını başlattığını" savundu.

Bolton, “Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin bize görevimizi, yapacağımız işi söylemesine gerek yok” dedi.

'MAHKEME, EGEMENLİĞİMİZİ TEHDİT EDİYOR'

Mahkemeyi “gayrimeşru” olarak niteleyen Bolton, “Uluslararası Ceza Mahkemesi bizim için ölmüştür” ifadelerini kullandı. Bolton, mahkemenin ABD vatandaşlarının anayasal haklarını ve ABD'nin egemenliğini tehdit ettiğini öne sürdü.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni kuran anlaşma olan “Roma Tüzüğü” eski Başkan Bill Clinton döneminde 2000 yılında Amerika tarafından imzalanmış, ancak Senato'nun onayına sunulmamıştı. Sonraki Başkan George W. Bush ise Amerikalıların siyasi sebeplerle adil olmayan şekilde yargılanacaklarına ilişkin endişelerini dile getirerek imzayı geri çekmişti. Obama dönemindeyse Uluslararası Ceza Mahkemesi’yle gözlemci olarak işbirliği için bazı adımlar atılmıştı.