Hüseyin Panahi idam edildi

İran, Ramin Hüseyin Panahi'yi idam etti. Panahi için düzenlenen uluslararası kampanyalarla affı istenmiş ve idamı daha önce ertelenmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak gözaltına alınan ve 'silahlı örgüte üye olduğu' iddia edilen 24 yaşındaki Ramin Hüseyin Panahi'nin Raminşar cezaevinde infaz edildiği öğrenildi.

Panahi’nin kardeşi Amcad Hüseyin Panahi, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Ramin idam edildi” dedi ve Aryen TV’ye de bağlanarak bu bilgiyi kamuoyuyla paylaştı. Öte yandan Artı Gerçek’e konuşan Panahi’nin avukatı Hüseyin Ahmedi Niyaz da müvekkilinin idam edildiğini doğruladı. İran'dan ise resmi bir açıklama yapılmadı

MORADİ KUZENLER DE İDAM EDİLDİ

Panahi ile birlikte Loghman Moradi ve Zanjar Moradi'nin de idam edildiği belirtildi. Kuzen olan Loghman ve Zanjar Moradi, 2010 yılında idama mahkum edilmişti. Kuzenler, Kürdistan eyaletinin Merivan kentindeki önde gelen bir din adamını öldürmekle suçlanıyordu. Ayrıca Komala adına silahlı faaliyet yürüttükleri iddia ediliyordu.

NE OLMUŞTU?

24 yaşındaki Panahi, İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak gözaltına alınmıştı. Panahi çıkarıldığı mahkemede ise “Allah’a karşı gelmek ve silahlı örgüte üye olmaktan” idam cezasına çarptırılmıştı.

Birçok kurum yaptıkları açıklamalarla İran devletini bir an önce idamı durdurmaya çağırdı. Özellikle idam için verilen ilk tarihten bir gün önce yapılan kampanyalar neticesinde idam kararı geçen mayıs ayında askıya alınmıştı ancak toptan kaldırılmamıştı. Panahi’nin kardeşi, cezaevi yetkilerinin kendilerine ağabeyinin 4 Eylül’de idam edileceğini bildirdiklerini ifade etti ancak Panahi’nin infazı gerçekleştirilmemişti. 4 Eylül’de ailesiyle görüştürülen Panahi, “Açlık grevimi sonlandırdıktan sonra beni idam etmek istiyorlar. Ama ben ölüme kadar açlık grevinde kalacağım ve idam edeceklerse de beni öyle alsınlar” demişti.

AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

İnfazından önce açlık grevine başlayan Panahi son mesajında şunları söylemişti; "Selam ve saygılarımla. Ben Ramin Hüseyin Panahi'yim. Recayişar zindanında tutuluyorum. Bana destek veren herkese, halkıma teşekkür ediyorum. Ben Kürdistan halkının özgürlüğünden yana bir aktivistim. Kürdistan halkına da İran halkına da bana verdikleri destek nedeniyle teşekkür ediyorum. Bu destek beni mutlu ediyor. Hakkımdaki iddiaları bir kez daha tekzip ediyorum. Ben terörist değilim. Sivil bir aktivistim. İran halkının,  özellikle de Kürdistanlıların özgürlüğü için mücadele ediyorum. Herkesin gözlerinden öperim."

İMZA KAMPANYALARI YAPILMIŞTI

Tüm dünyadan olduğu gibi Türkiyeli birçok yazar, şair, yayıncı, gazeteci; Panahi’nin idam cezasının durdurulması için imza kampanyası başlatmıştı. Aralarında Oya Baydar, Muazzez Uslu Avcı, Abdullah Nefes gibi isimlerin bulunduğu imzacılar Türkçe ve Kürtçe olarak yayınladıkları bildiride idam kararının bir an önce bozulmasını talep etmişti.

SON 1 YILDA 390 KİŞİ CEZASINI İNFAZ EDİLDİ

ABD merkezli İran İnsan Hakları Dokümantasyon Merkezi’nin internet sitesinde yayınlanan rapora göre, İran’da son bir yılda idama mahkum edilen 390 kişinin cezasının infaz edildiği söyleniyor.

Ramin Hüseyin Panahi kimdir?Ramin Hüseyin Panahi kimdir?

HDP: Şiddetle kınıyoruz

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli İran'di idamlarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. "23 Haziran 2017’de tutuklanarak hakkında idam cezası verilen 22 yaşındaki İranlı Kürt aktivist Ramin Hüseyin Penahi ile birlikte 2009 yılından beri tutuklu bulunan iki Kürt siyasi mahkum Loghman Moradi ve Zanjar Moradi’nin idam edilmelerinden dolayı derin üzüntü duymaktayız" denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı, "Ulusal ve uluslararası demokratik kamuoyunu derinden üzen bu idamları şiddetle kınadığımızı belirtmek istiyoruz. Bu idamlar, başta Uluslararası Af Örgütü ve BM İnsan Hakları Komiserliği gibi uluslararası kurum ve demokratik kamuoyunun İran Hükümeti’ne, idamların infazının durdurulmasına yönelik yaptıkları baskı ve çağrılara rağmen gerçekleşmiştir. HDP olarak İran Hükümeti’ne yönelik yaptığımız iki çağrı sonuçsuz kalmış ve maalesef Ramin Hüseyin Penahi’nin idamı kardeşi ve avukatı tarafından kamuoyuna duyurulmuştur."

Etiketler idam Hossein Panahi