Basra'da gösteriler büyüyor: Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Irak Basra'da yaşanan protestolarda en az 6 kişi öldü, 25 kişi yaralandı. Şii lider Sistani, eylemleri destekliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak’ın güneyindeki Ba sra kentinde kamu hizmeti yoksunluğu, işsizlik ve yolsuzluklara karşı yeniden alevlenen gösteriler büyüyor.  Eylemlerde bugün bir kişinin daha da hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı, 6'ya yükseldi. 25 kişi ise yaralandı. Irak hükümeti Basra'da sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Basra'ya şeker, buğday ve bitkisel yağ giriş çıkışının yapıldığı Umm Kasr Limanı'na hiç bir kamyon giremiyor. İçerideki kamyonlar da dışarı çıkamıyor.

YOLSUZLUK, KARARTMA, İŞSİZLİK

Irak'ta Şii çoğunluğun yaşadığı güney bölgesinde yer alan ve ülkenin ikinci büyük şehri olan Basra'da uzun zamandır elektrik kesintileri yaşanıyor. Halk, bu kesintilerin sebebini hükümetin karıştığı yolsuzluklar nedeniyle altyapının çökmesi olarak açıklıyor.  Şehirdeki yüksek işsizlik  rakamları da bölgede öfkenin büyümesine sebep oluyor. Petrol gelirinin en büyük kaynaklarından biri olan iki milyon nüfusa sahip Basra'da içme suyuna da zehir karıştığı için 2 milyon kişinin hastanelik olduğu söyleniyor.

Eylemler, henüz petrol üretiminde bir kesintiye sebep olmadı ama uzmanlar herhangi bir aksamanın hallaç Irak ekonomisine bir darbe vuracağını, IŞİD'in bölgeden çıkarılmasından sonra maliyeti onlarca milyar doları bulacak yeniden inşa faaliyetlerin sekteye uğrayabileceğini söylüyorlar.

Şİİ LİDER EYLEMLERİ DESTEKLİYOR

Irak'ta seçimler Mayıs ayında yapılmış olmasına rağmen kazananın kim olduğu hala belirsizliğini koruyor. Seçimlerde Şii lider Mukteda El Sadr'ın birinci çıkmış olmasına rağmen oyların yeniden sayılmasına karar verildi. Irak Şiilerinin ruhani lideri Ali Sistani, eylemcileri desteklediğini açıkladı. Hafta başından beri devam eden protestolarda polis ve göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda bugüne kadar en az altı kişi öldü, 25 kişi yaralandı. (Dış Haberler)