Çin de 'nüfus' derdine düştü!

Çin'de, 39 senedir nüfus artışını azaltmak için uygulanan aile planlaması kanununun kaldırılması gündemde. Düzenlemenin 2020 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de nüfus artışını kontrol altına almak için 1979'dan beri uygulanan 'tek çocuk' politikasının, 1 Ocak 2016’da iki çocuğa kadar esnetilmesinden sonra şimdi de tamamen kaldırılması düşünülüyor.

Çin'de kontrolsüz nüfus artışı ve gıda kıtlığını önlemek amacıyla başlatılan ve 35 sene boyunca uygulanan tek çocuk politikası tarihe karışabilir. Çin'in devlet gazetesi, aile planlamasına son vermek anlamına gelecek taslak metnin kanunlaşabileceğini duyurdu. 2016'da yeniden düzenlenen aile planlaması kanunu, cezaları hafifletmiş ve ailelere iki çocuk sahibi olmak hakkı tanımıştı. Şimdi ise yasağın bütünüyle kaldırılması gündemde.

DOĞURGAN KADIN SAYISINDA KRİTİK DÜŞÜŞ

Kararın alınma nedenleri olarak ise; Çin nüfusunun giderek yaşlanması ve doğurgan kadın sayısında yaşanan azalma işaret ediliyor. Uzmanlara göre, Çin nüfusunun yaklaşık yüzde 25'inin 2030 yılında en az 60 yaşında olması bekleniyor. Uzmanlar, yaşlanan nüfusuyla birlikte Çin'in büyük oranda iş gücü kaybına uğrayabileceği konusuna vurgu yaptı. Ulusal İnsan Kongresi'nde daimi komite tarafından bu hafta tartışılmaya başlanan yasa tasarısının 2020 yılına kadar tamamlanması beklendiği belirtildi. (Kaynak: Sputnik)