İtalya'da köprü törenine ailelerden boykot

İtalya'da yıkılan köprüde ölenler için yapılan devlet törenini bazı aileler boykot etti. Oğlunu kaybeden bir baba, "Devlet vatandaşlarını korumadı. Benim oğlum öldürüldü" diyerek tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'nın Cenova kentinde, geçtiğimiz Salı günü bir otoyol köprüsünün çökmesi sonucu hayatını kaybedenler için bugün ulusal yas ilan edildi ve devlet töreniyle toplu cenaze düzenlendi. Ancak yakınlarını kaybeden ailelerin yarısı, politikacılara tepki gösterdi ve resmi törene katılmadı.

Geçen Salı günü çöken A10 otoyolu üzerindeki Morandi Köprüsü'nün enkazında arama çalışmaları günlerdir aralıksız sürerken, bu sabaha karşı 3 kişilik bir ailenin daha cansız bedenlerine ulaşılmasıyla ölü sayısı 41'e yükseldi. Bugün Cenova'da devletin zirvesinin de katılımıyla, yıkılan köprüde hayatını kaybedenler için bir cenaze töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Başbakan Giuseppe Conte, Başbakan Yardımcıları Luigi Di Maio ve Matteo Salvini'nin de aralarında yer aldığı çok sayıda devlet ve hükümet temsilcisi katıldı. Ayrıca Cenova kentinin futbol takımları Genoa ve Sampdorialı futbolcular da cenazedeydi. Arama çalışmalarını yapan itfaiye ekipleri, törenin yapıldığı Genova Fuar Alanı'na girdiğinde ise, 3 bin kişilik salonda büyük bir alkış koptu. Katolik geleneklerine göre yapılan dini törenin ardından, kurbanlar arasında yer alan Arnavut 2 Müslüman için de bir imam cenaze namazı kıldırdı.

AİLELER TEPKİLİ

Öte yandan köprünün yıkılmasında, siyasetçilerin de sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle, bazı aileler resmi törene katılmayarak tepki gösterdi. Bugüne kadar cesedine ulaşılan 38 kişinin yalnızca 19'unun tabutu cenaze töreninde yer aldı. Diğer 19 kişinin aileleri ise kaybettikleri yakınları için devlet töreni yerine özel törenler düzenleme kararı aldı.

'KADER DEĞİL DEVLET ONLARI ÖLDÜRDÜ'

Olayda hayatını kaybedenlerden 29 yaşındaki Giovanni Battiloro için dün memleketi Torre del Greco'da yapılan özel cenaze töreninde babası Roberto Battiloro, "Devlet vatandaşlarını korumadı. Benim oğlum öldürüldü" diyerek tepki gösterdi. Giovanni Battiloro ile aynı otomobilde yaşamını yitiren 3 arkadaşı için yapılan cenaze töreninde "Antonio, Matteo, Giovanni ve Gerardo… Kader değil devlet" yazılı bir pankart da asıldı. (BBC Türkçe)