KKTC'li gazeteciler için AB devrede

Avrupa Komisyonu: Türkiye'de haklarında dava açılan KKTC'li gazetecileri gündeme getireceğiz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afrin harekâtını ‘ikinci işgal’ diye niteleyince haklarında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iki ayrı dava açılan iki KKTC'li gazeteci için Avrupa Komisyonu harekete geçti. Avrupa Komisyonu'nun yazılı açıklamasında, KKTC'li gazeteciler Şener Levent ve Ali Osman aleyhine açılan soruşturmalar eleştirildi.

Kıbrıs Haber Ajansı'nın ilgili sorusuna yanıt olarak yapılan açıklamada, 'gazetecilere yönelik taciz ve sindirme girişimlerinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AB’nin Temel Haklar Şartı ile garanti altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edilmesi' anlamına geldiğini vurgulandı.

'İLGİLİ MAKAMLAR NEZDİNDE GÜNDEME GETİRİLECEK'

Komisyon ilgili yanıtında, Şener Levent, Ali Osman ve KKTC'de yayın yapan Afrika gazetesi aleyhine Türkiye'de açılan davalar konusunda bilgisi olduğunu açıkladı. Komisyon, 'konuyu izlemeye devam edeceğini, ilgili makamlar nezdinde gündeme getireceğini' vurguladı. Açıklamada, 'ifade özgürlüğünün Kıbrıs'taki iki toplum arasında güven tesisi açısından çok büyük bir önem taşıdığı' belirtildi. Avrupa Komisyonu 'ilgili tüm taraflara Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine, özellikle de ifade özgürlüğüyle ilgili 10. Madde’ ye saygı gösterme' çağrısında bulundu.

AGİT: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ RAHATSIZ EDİCİ GÖRÜŞLERİ DE İÇERİR

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi  Harlem Désir ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na bir mektup yazdı. Mektupta, "Gazetecileri yaptıkları iş nedeniyle tehdit etmek, toplumlardaki çoğulcu tartışmaları zayıflatır, otosansüre yol açabilir ve medya özgürlüğüne zarar verir. İfade özgürlüğü, rahatsız edici ve şoke edici görüşleri de kapsar" denildi.

KKTC'li gazetecilere Afrin sorgusuKKTC'li gazetecilere Afrin sorgusu

KKTC'li gazeteciler için Rumlar Türkiye'ye karşı devrede!KKTC'li gazeteciler için Rumlar Türkiye'ye karşı devrede!

Kıbrıs'ta Afrin davası: Hakim istifa etti!Kıbrıs'ta Afrin davası: Hakim istifa etti!

KKTC'de Afrika gazetesine saldırıKKTC'de Afrika gazetesine saldırı