Netanyahu'dan Dürzilere 'imtiyaz' yasası teklifi

Eşit vatandaşlığı ortadan kaldırıp Yahudileri üstün tutan yasa çıkaran Netanyahu, bunu protesto eden Dürzilere de 'imtiyaz' yasası teklif etti. Teklif, Dürziler arasında tartışmalara neden oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  İsrail'de eşit vatandaşlığı ortadan kaldıran Netanyahu'yu protesto eden Dürziler, 'Yahudi ulus devlet yasasını' protesto etti. Netanyahu ise protestoları susturmak için Dürzilere özel statü yasası teklif etti. İsrail Başbakanı ile müzkereye oturan Dürzilerin çoğu teklife yanaşırken, bir kısmı 'Eşitlikten azına razı gelmeyiz' diye direnmeye devam ediyor.

İsrail'de Yahudi olmayan herkesi 2. sınıf vatandaş konumuna indiren 'Yahudi ulus devlet yasasının' kabul edilmesine tepki gösteren Dürzi azınlığın polis ve ordudaki üyelerinin istifaya başlaması üzerine Başbakan Benyamin Netanyahu harekete geçti. Netanyahu, Dürzi liderlerle görüştü ve İsrail'de polis ve orduda görev alabilen nadir azınlıklardan olan Dürzilere ayrıcalık tanıyacak özel yasa için hazırlıklara başladı.

DÜRZİ MİRASI KORUNACAK 

Yazılı anayasası olmayan İsrail'in için hem devletin anayasası değerindeki 'temel kanunlarınından' biri hem de normal kanun olacak teklife göre; güvenlik güçlerinde hizmet veren tüm din ve topluluklardan azınlık üyelerinin ayrıcalıklara sahip olma liyakatı, toplumsal eşitliği teşvik etmek adına, garanti altına alınacak. Dürzi toplumunun devletin güvenliğine katkısını tanıyacak olan kanun, bu kapsamda Dürzilerin dinden eğitim ve kültüre uzanan kurumlarını destekleyecek, Dürzi yerleşimlerini güçlendirecek ve gerekirse yeni yerleşimler kuracak. Aynı zamanda Dürzi mirasını koruyacak ve geliştirecek.

'TEKLİFTEN SADECE KAĞIT UÇAK YAPABİLİRİM'

Netanyahu ile görüşen Dürzi liderler'in çoğu tasarıyı memnuniyetle karşılarken, bazılarından ise sert tepki geldi. Teklifin İsrail devletinde Dürzi topluluğunun statüsü ve ilerlemesi açısından tarihi emsal olduğunu savunan Dürzi liderler, teklifi hazırlayan ekiple görüşmeye devam edecek. Görüşmeler tamamlandıktan sonra iki tarafın anlaşması ve Dürzilerin, 'Yahudi ulus devlet yasasına' karşı açtıkları davayı geri çekmesi bekleniyor. Ancak dava başvurusunda bulunan Dürzilerde, Siyonist Birlik milletvekili Salih Saad, Netanyahu'nun teklifinden sadece kağıttan uçak yapılabileceğini, dava başvurusunu geri çekmeyeceklerini ve boyun eğen arkadaşları için de üzüldüğünü açıkladı.

'ADALETSİZLİK, ADALETSİZLİKLE ÇÖZÜLMEZ'

Dalyat Belediye Başkanı El Carmel Rafik Halabi de İsrail Ordusu Radyosu'na şu açıklamayı yaptı: ''Bize verilen belgede hiçbir şey yok. Bir krizi çömek için bir başka kriz çıkarmazsınız. Adaletsizliği adaletsizlikle çözemezsiniz. Yahudi ulus devlet yasasını iptal etmeliyiz ve eşitlik ilkesini getirmeliyiz. Ödün vermek isteyen varsa versin. Bir İsrail yurttaşı olarak benim değerlerim var. Bir adaletsizliği diğeriyle düzeltememem. Yahudiler daha iyi muamele görürken Dürzilerin ikinci sınıf haline gelmesi diye bir şey olamaz.'' Netanyahu'yu İsrail'deki azınlıklara yönelik 'böl ve yönet' politikası uygulamakla suçlarken 'Yahudi ulus devlet yasasının' iptal edilmesinden ya da eşitlik maddesinin eklenmesinden azına razı gelmeyeceklerini söyledi.

Başbakanlık Ofisi'nin Dürzilerin liderliğinde cumartesi günü düzenlenecek protesto gösterisinden endişe ettiği ve Dürzi temsilcilerine planı kabul edip protestoyu iptal etmeleri için ağır baskı uygulandığı belirtildi.

(Kaynak: Sputnik)