'Mahallemiz yapılmazsa botlara atlar gideriz'

Libya'daki iç savaş sırasında şehirlerinden ayrılmak zorunda kalan Sirteliler, savaşın sona ermesiyle evlerine geri döndü. Kentin yerlileri Sirte'nin onarılmasını talep ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2011'de Libya'da başlayan ayaklanmada kritik kentlerden biri olan Sirte, Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin isyancılar tarafından öldürüldüğü şehir olarak tarihe geçti. Savaş sırasında Sirte'yi terk etmek zorunda kalan ve bölgenin temizlenmesinden sonra geri dönen Libyalılar, evlerini enkaza dönmüş halde buldular. Şimdi ise Sirtelilerin tek isteği, evlerinin yeniden inşaası.

2015'te kentin kontrolünü ele geçiren IŞİD, Sirte'yi Kuzey Afrika'da en güçlü olduğu bölgeye dönüştürdü. Batı destekli operasyonlarla 7 aylık bir savaşın ardından IŞİD, Sirte'den çıkarıldı. Militanlar ise kentin güneyindeki çöllere dağıldı.

'BATIDAN SADAKA İSTEMİYORUZ!'

BBC'ye konuşan bir Sirteli evini harap olmuş bir halde gören bir akrabasının kalp krizi geçirdiğini anlatırken, "Mahallelerimizi yeniden inşa etmezlerse botlara atlayıp Avrupa'ya gideriz" dedi. Batı'nın insani yardımlarla kendilerini 'aşağıladığını' savunan Sirteli, "Bizi gün boyu kuyrukta bekletiyorlar. Sadaka istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Libya'da iç savaş

Kaddafi, şubat 2011'de Libya'da hükümet karşıtı başlayan gösterileri şiddet kullanarak bastırmak istedi. O dönem bazı aşiretlerin ve siyasi grupların silahlanması sonucu silahlı çatışmalara dönüşen gösterilerde binlerce kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Ağustos 2011 yılında silahlı muhalif grupların başkent Trablus'u ele geçirmesiyle Kaddafi ve oğullarının kaçış dönemi başladı. Kaddafi, 20 Ekim 2011 günü Sirte'de öldürüldü. O dönem iktidarda olan geçici hükümet, Kaddafi'nin çatışmada öldürüldüğünü açıkladı. Ancak olay sırasında çekilen ve internette yayılan görüntüler, Kaddafi'nin linç edildiğini ortaya koydu. Kadafi'nin cesedi, günlerce bir soğuk hava deposunda halka sergilendi ve bir gece, çölde bilinmeyen bir yere gömüldü. (BBC Türkçe)