Finlandiyalı kadının uçaktaki eylemi mülteciyi kurtaramadı

Finlandiya'da bir kadın bir mültecinin evine gönderilmesine engel olmaya çalıştı. Ancak eylemi mültecinin sınırdışı edilmesine engel olamadı

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Finlandiya devlet televizyonu YLE’nin haberine göre, dün Vantaa Havalimanından Helsinki-Berlin seferini yapan ve sınır dışı edilecek bir sığınmacıyı taşıyan Finnair Havayolları'na ait uçak, aktivist ve Yeşiller Partisi Hukuk Sekreteri Aino Pennanen’in protestosu nedeniyle gecikmeli kalktı.

Facebook hesabı üzerinden canlı yayın yapan Aino Pennanen, 'sığınmacının zorla götürüldüğünü' belirterek sınır dışı kararının durdurulması çağrısında bulundu.

'BU BİR İNSAN HAKLARI SORUNUDUR'

Pennanen, eylemini önceden planlamadığını ve sınır dışı kararını şans eseri öğrendiğini ve sığınmacının hangi ülkeye götürüldüğünü bilmediğini kaydetti. Aino Pennanen, Facebook'tan yayınladığı mesajında çok sayıda polis eşliğinde uçaktan çıkarıldığını ve bir minibüse bindirildiğini belirtti. Pennanen, günümüzde bu uygulamalar çok ciddi bir insan hakları sorunu olduğunu vurgulayarak hayatı tehlikede olan birinin ülkesine gönderilmemesi gerektiğini belirtmenin aynı anda kişisel sorumluluğu olarak gördüğünü vurguladı.

Yeşiller Birliği Partisi'nin genel başkanı Touko Aalto Twitter'dan yayınladığı destek mesajında, "Bariz insan hakları sorunları sadece sivil, cesur insanların inisiyatifine bırakılamaz. Finlandiyalı yetkililer artık uyanmalı" dedi.

Finnair Havayolu İletişim Sözcüsü Mari Kanerva, olayı doğrularken, aktivistin polis eşliğinde uçaktan indirildiğini ve uçağın 10 dakikalık bir rötardan sonra sığınmacı ile birlikte yoluna devam ettiğini ifade etti.

FİNLANDİYALI AKTİVİST BAŞARILI OLAMADI

YLE’nin haberinde, Finli aktivist Pennanen’in geçen hafta Göteborg- İstanbul uçağından Afgan sığınmacının indirilmesini sağlayan İsveçli aktivist Elin Ersson’un eylemine benzer bir protesto gerçekleştirdiği belirtildi. Uçaktaki Finli yolcuların Pennanen’e destek olmaması nedeniyle eylemin başarısızlıkla sonuçlandığı vurgulandı.

Öte yandan geçen haftaki olayda, İsveçli aktivist Elin Ersson’un eylemine uçakta bulunan Türkiyeli yolcular destek vermiş, sığınmacı ve Ersson uçaktan indirilirken, bu destek sonrası Ersson gözyaşları içinde yolculara teşekkür etmişti.