Sünnet edilen kız çocuğu kan kaybından öldü

Somali'de sünnet ettirilen kız çocuğu hayatını kaybetti. Tetanos olduğu tespit edilen kızın babası ise şikayetçi olmayacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Somali'de hijyenik olmayan koşullarda sünnet ettirilen 10 yaşındaki kız çocuğu kan kaybından öldü. Sünnetçiden davacı olmayacaklarını açıklayan baba Dahir Nur, bunun kültürlerinin bir parçası olduğunu söyledi.

Somali anayasasında 'kadın sünneti' yasak olmasına rağmen ülkede bu suçu cezalandıran bir yasa henüz bulunmuyor. Somalili kız çocukları ve kadınların ise yüzde 98'i sünnetli.

 BABA ŞİKAYETÇİ DEĞİL

Dhusamareb şehrinde bir hastanede Başhekimlik yapan Dr. Abdirahman Omar Hassan, "Hayatımda böyle sünnet edilen birini görmedim" şeklinde konuştu. Hassan, sünnetin steril olmayan aletlerle yapılması nedeniyle çocuğun tetanos olduğunu belirlediklerini açıklarken, kan kaybından ölen kızın babası ise çocuğun ölümünden kimseyi sorumlu tutmadığını söyledi.

SOMALİ'DE BENZER OLAYLAR HEP YAŞANIYOR

Somali'de şimdiye kadar kadın sünnetinin cezalandırılmasına yönelik girişimler oldu fakat bunun dini bir gereklilik olduğuna inanan halkla ters düşmekten çekinen siyasetçiler, yasal düzenlemeden uzak duruyor. Ülkede sünnet olmayan kız çocuklarının baskı gördüğü belirtiliyor. Galkayo Barış ve Kalkınma Eğitim Merkezi adlı kadın hakları kuruluşunun yöneticisi Havva Aden Muhammed yaptığı açıklamada ülkede bunu cezalandıracak yasanın olmadığını belirtirken "Bu Somali'de her gün yaşanan pekçok olaydan sadece biri" dedi.

(Kaynak: BBC)