Ankara'dan Kabil'e dönen generale suikast girişimi

Afganistan'da Özbek general Raşid Dostum'a yönelik bir suikast girişimi yaşandı. Dostum'un Ankara'dan kalkan uçağı Kabil'e yeni iniş yapmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Raşid Dostum'un Ankara'dan Afganistan'a döndükten sonra Kabil havaalanına indiği esnada suikast girişimine uğradığı öğrenildi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Dostum'u Ankara'dan Kabil'e taşıyan uçağın iniş yapmasından kısa süre sonra havaalanı civarında patlama meydana geldi. Raşid Dostum'un durumunun iyi olduğu öğrenildi. Patlama sırasında en az 10 kişi öldü veya yaralandı.

2008 YILINDA TÜRKİYE'YE GELDİ

Raşid Dostum, bir siyasi rakibine işkence ve cinsel saldırı yapılması emri verdiğine yönelik iddiaların ABD dahil birçok müttefik ülkeden tepki çekmesinin ardından ülkesinden ayrılmıştı. Özbek General aşırı İslamcı, cihatçı mücahitlere yürütülen savaşta çok sayıda savaş suçu işlemekle suçlanıyordu. Resmi kaynaklara göre Raşid Dostum, 2008 yılında Türkiye hükümetinden sığınma hakkı istemişti. başka kaynaklar ise Dostum'un Ankara'ya sürüldüğünü söylüyordu.

GERİ DÖNMESİ İÇİN ÇAĞRI YAPILDI

Temmuz ayının başında  Afganistan'ın iki etkili siyasetçisi, Belh Vilayeti Valisi Atta Muhammed Nur ile Muhammed Muhakık, Türkiye'de bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Raşid Dostum'un ülkesine dönmesine izin vermesi için Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'yi uyarmıştı. Dostum'un Mayıs ayından beri Türkiye'de tedavi gördüğü söyleniyordu. (Dış Haberler)