Sadr 'Önce protestocular, sonra siyaset' dedi!

Irak'ta hükümet karşıtı protestolar sürerken, son genel seçimlerin galibi olan Şii din adamı Mukteda Sadr sahneye çıktı. Sadr, hükümeti görüşmelerinden önce protestocuların taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta yolsuzluğa ve kamu hizmetlerinin sağlanamamasına karşı protestolar devam ederken, 12 Mayıs'taki genel seçimleri komünist ve laiklerle yolsuzluk karşıtı bir ittifak yaparak kazanan Şii din adamı/siyasetçi Mukteda Sadr'dan açıklama geldi.

'KOALİSYON ÇALIŞMALARI ASKIYA ALINMALI'

Sadr, ülkenin güney kentlerindeki protestocuların talepleri yerine getirilene dek, yeni hükümet kurma çalışmalarına ara verilmesi gerektiğini söyledi. Sadr Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Seçimleri kazanan siyasi partiler, protestocuların haklı taleplerini yerine getirene dek, koalisyon kurma amaçlı tüm siyasi diyaloğu askıya almalı" dedi.

PROTESTOLARIN SEBEBİ NE?

Irak'ın petrol zengini olan güney kentlerinde dokuz gün önce başlayan eylemlerde, yaygın yolsuzluğun yanı sıra hükümetin çöplerin toplanması, kanalizasyon ve elektrik gibi temel hizmetleri sağlayamaması protesto ediliyor. Protestocular son olarak Basra'daki Zubeyr petrıl sahasını işgal etme girişiminde bulunmuştu. Necef'te de uluslararası havalimanında yapılan işgal eyleminde uçuşlar sekteye uğramıştı.

'SADR'IN ELİ GÜÇLENDİ'

Başbakan Haydar Abadi bölgeye 3 milyar dolarlık yatırım vaat ederek yeni hükümette de aynı görevde kalmayı umuyor. Ancak yorumcular, kendisi seçimlerde aday olmayan Sadr'ın elinin, bu eylemlerle güçlendiğini ve Şii din adamının yeni başbakanın belirlenmesinde daha fazla söz sahibi olabileceğini söylüyor. (Dış Haberler)