Komünistler 30 yıl sonra söz sahibi oldu!

Çek Cumhuriyeti'nde dokuz aydır süren hükümet krizi, Komünist Parti sayesinde çözüldü. Parti böylece, 30 yıl sonra ülke siyasetinde ilk kez kilit bir rol sahibi oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çek Cumhuriyeti'nde dokuz ay önce düzenlenen seçimlerden bu yana devam eden siyasi belirsizlik, Komünist Parti'nin bazı şartlar karşılığında yeni hükümete destek vermesiyle çözüldü. Komünist Parti bu hamlesiyle, Çekoslovakya'da komünizmin çöktüğü 1989'dan yaklaşık 30 yıl sonra siyasette ilk kez söz sahibi oldu.

Ülkedeki kriz, bir milyarder olan Andrej Babis'in popülist çizgideki partisi ANO'nun ekim ayında seçimleri kazanması ancak hükümet kuracak çoğunluğu elde edememesiyle başlamıştı. Muhalefetteki bir dizi parti, Babis'in 10 yıl önce bir Avrupa Birliği fonunda 2 milyon euro yolsuzluk yaptığı iddiasını ve ilgili soruşturmayı gerekçe göstererek, hükümetine destek vermeyi reddediyordu.

Dokuz aydır devam eden bu kriz, dün gergin bir parlamento oturumuyla sonuçlandı. Parlamento binasının dışındaki kitlesel protestoların gölgesinde 16 saat süren oturumda Babis, Sosyal Demokratlar ile Komünist Parti'nin desteğini kazandı. Yeni hükümet, 200 üyeli parlamentoda 105 vekilden onay aldı. Ancak Komünist Parti, Babis'in Sosyal Demokratlarla kurduğu azınlık hükümetinde yer almayacak.

NATO ŞARTLARI KABUL EDİLMEDİ

Komünistler, güvenoylamasında 15 vekille verdikleri desteğin kaşılığında bir dizi şart öne sürdü. Kilisenin malvarlığının vergilendirilmesi, emekli maaşlarının artırılması gibi şartları kabul edilirken, NATO'ya maddi katkının azaltılması ve NATO misyonlarındaki askerlerin çekilmesi talebi Babis tarafından reddedildi. (Dış Haberler)