Rusya ve Yunanistan arasında diplomat krizi

Yunanistan iki Rus diplomatı sınırdışı etti. Rusya da iki Yunan diplomatı sınırdışı ederek karşılık verdi...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Rusya'yı Makedonya anlaşmasını bozmaya çalışmakla suçlayarak iki Rus diplomatı sınırdışı etti, iki Rus diplomatın da ülkeye girişini yasakladı. Kathimerini gazetesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre hükümet, diplomatların sahip oldukları statüyle tutarlı olmayan, 'ulusal güvenliği de tehdit eden faaliyetler yürüttüğünü' söylüyor.

Rusya'nın RIA haber ajansı ise misilleme olarak iki Yunan diplomatının sınırdışı edildiğini söyledi. Kriz, Yunanistan'ın kuzeyinde Athos dağında bir Hıristiyan cemaat ile Rus Ortodoks Kilisesi arasında yaşanan rahatsızlığın gündem olmasıyla aynı zamana denk geldi. Yunanistan Hükümeti Sözcüsü yaptığı açıklamada, "Yunanistan hükümeti tüm devletler ile iyi ilişkiler içerisinde olmayı arzuluyor. Ama uluslararası yasaların ihlali ve Yunanistanlı yetkililere yönelik saygısızlık kabul edilecek bir durum değildir” dedi.

RUSYA KARŞILIK VERDİ

Bu açıklama üzerine Rusya Dışişleri Bakanlığı "Rus diplomatların Yunanistan'dan kovulmasına karşılık aynı şekilde yanıt vereceğini" duyurdu. Federal Konsey Dışişleri Konseyi Komitesi Başkan Yardımcısı Andrei Klimob’a göre Rusya iki Yunan diplomatı sınır dışı edecek. Atina'daki Rus Büyükelçiliği ise diplomatların sınır dışı edilmesi hakkında yorum yapmıyor.

Kriz neden patlak verdi?

Atina'da konuyu takip eden kaynaklar Yunanistan’ın 6 Temmuz’da Moskova’ya Rus diplomatların Yunanistan-Makedonya anlaşmasına tepki olarak gerçekleştirilen gösterilerde sergilediği 'yasa dışı faaliyetler nedeniyle' sınır dışı edileceğini bildirdiğini aktarıyor. Yunanistanlı kaynaklara göre Rus diplomatlar hükümete karşı olan gösterilere finansal yardım sundu ve karşıt görüşlü belediyeler ile kilise yetkililerini harekete geçirmeye çalıştı. Aynı kaynaklar geçmişte, Skripal davasında, Atina’nın yeterli kanıt olmadığı gerekçesi ile Rus diplomatları sınır dışı etmediğini hatırlatıyor.