Hz. Muhammed’in karikatürünü çizen R.C.’nin yanarak öldüğü iddiası: Yanlış!

Facebook'ta 'Hz. Muhammed’in karikatürünü çizen R.C evinde yanarak öldüğü' haberi internette anında yayıldı Ancak Hz. Muhammed karikatürü çizen ve adının kısaltması R.C. olan bir karikatürist yok. Hz. Muhammed karikatürü çizen değir çizerlerin ise hepsi hala hayatta.  

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2006 yılında Hz. Muhammed'in karikatürünü çizdiği iddia edilen R.C'nin evinde yangın çıkması sonucu hayatını kaybettiği iddia edildi. İnternette dolaşan haber sosyal medyada çok kez paylaşıldı. Ancak karikatürü çizen kişinin R.C olmadığı, Kurt Westergaard olduğu açıklandı. Fotoğraftaki Kurt Westergaard’ın halen yaşadığı bildirildi.

Teyit.Org'un haberine göre, Sosyal medyada paylaşılan, WhatsApp gruplarında dolaşan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir metinde, Hz. Muhammed’in karikatürünü çizen Danimarkalı R.C’nin evinde çıkan yangın sonucu hayatını kaybettiği iddia edildi.

Bir kullanıcı tarafından 29 Haziran’da Facebook’ta paylaşılan iddia şimdiye kadar yaklaşık 22 bin kez paylaşıldı ve 4 binden fazla beğeni aldı.

DANİMARKALI KARİKATÜRİSTİN YANARAK ÖLDÜĞÜ İDDİASI  BİR ŞEHİR EFSANESİ

2006 yılında İnternethaber ve Milli Gazete gibi sitelerde yer alan bir haberde, Danimarkalı karikatürist Kurt Westergaard’ın yanarak öldüğü ifade ediliyor. Daha sonra iddianın yangında ölen karikatüristin adının R.C olduğu belirtilerek 2008 yılında bir forum sitesinde farklı şekilde dolaşıma sokulduğu fark edilebiliyor. 2010 yılında başka bir forum sitesinde de aynı iddianın yer aldığı görülebiliyor. Bunlara ek olarak 8 yıl önce Facebook’ta paylaşılan bir gönderide söz konusu karikatüristin adının R.C olduğu ve evinde çıkan yangında feci şekilde can verdiği açıklanıyor.

Ancak, Hz. Muhammed’in karikatürünü çizdiği belirtilen Danimarkalı karikatüristin, evinde çıkan yangın sonucu yanarak hayatını kaybettiği iddiası doğru değil. Söz konusu iddia 2006 yılından beri farkı zamanlarda ortaya atılıyor. Hz. Muhammed’in karikatürünü çizen Danimarkalı karikatürist olduğu belirtilen R.C isimli bir kişi bulunmuyor. 2005 yılında yayınlanan ve tartışmalara yol açan 12 karikatürü çizen kişilerin hiçbirinin ismi R ve C harfleriyle başlamıyor.

Paylaşımdaki görselde yer alan kişi ise 12 karikatürden birini çizen Kurt Westergaard isimli sanatçı.

WESTERGARD POLİS KORUMASI ALTINDA YAŞIYOR

2005 yılında Jyllands Posten gazetesinde Hz. Muhammed’i sarığında bomba ile karikatürize eden Westergaard halen polis gözetiminde hayatını sürdürüyor. Euronews isimli haber kuruluşu 10 yıldır saklanarak yaşayan Westergaard’a 2015 yılında ulaştı. Haberde Westergaard, pişman olduğunu ancak geriye dönmenin mümkün olmadığını ifade ediyor.

[embed]https://www.youtube.com/watch?time_continue=304&v=YEswiKdgn88[/embed]

Westergaard’ın, Ocak 2015’te Fransa’da yayınlanan ve Hz. Muhammed’in karikatürlerini yayınladıktan sonra saldırıya uğrayan t dergisi hakkında Bild Gazetesi’ne yaptığı açıklamaları da görmek mümkün. Westergaard açıklamada “Karikatürle eleştirmeye devam etmeliyiz” şeklinde konuşuyor.

2010 yılında Somalili bir kişinin Westergaard’ın evine bıçak ve baltayla saldırı teşebbüsü başarısız olmuş ve saldırgan polis tarafından etkisiz hale getirilmişti. 2008 yılında da bir saldırı girişimi Danimarka polisi tarafından önlenmişti.

AMERİKALI KARİKATÜRİST ROBERT CRUMB ESKİ AHİT'İ ÇİZGİ ROMAN HALİNE GETİRDİ

İsmi R.C şeklinde kısaltılabilecek dünyaca tanınan Amerikalı karikatürist Robert Crumb, 2009 yılında Eski Ahit’in “Yaratılış” bölümünü çizgi roman haline getirdi. Hürriyet gazetesinin haberine göre Crumb, Kuran-ı Kerim’i de çizgi roman haline getireceğini de açıklamıştı. Ancak, ismi R.C şeklinde kısaltılabilecek çizerin, 2006 yılından beri gündemde olan bu iddiayla alakasının olduğunu, dolayısıyla iddiada bahsi geçen R.C.’nin Robert Crumb’ı kastettiğini söylemek zor. Üstelik Crumb’ın Danimarkalı olmadığı da açık. Crumb 2015 yılında gerçekleşen Charlie Hebdo saldırısından sonra arkadaşlarına destek amaçlı Hz. Muhammed’e göndermede bulunan bir karikatür de çizmişti.

Sonuç olarak, 2006 yılından itibaren farklı şekillerde internette dolaşan iddianın şehir efsanesi olduğu, 2005 yılında Danimarka’da Hz. Muhammed’in karikatürünü çizen 12 çizerden R.C isminde birisinin bulunmadığını ve kullanılan fotoğraftaki kişi olan Kurt Westergaard’ın halen yaşadığını söylemek mümkün. Buna ek olarak ismi R.C şeklinde kısaltılabilen ve Amerika’nın ünlü çizerlerinden Robert Crumb’un ise 2006’dan beri dolaşan iddialarla ilgisinin olduğunu söylemek zor. Robert Crumb da halen yaşamına devam ediyor. (Kaynak Teyit.Org)