Merkel ve Orban arasında 'insanlık' tartışması

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı, mültecilerle ilgili görüşmesinde anlaşma sağlamadı. Merkel, "Avrupa'nın ruhunun insanlık olduğuna inanıyorum" derken; Orban, "Avrupa'nın insanlığını göstermesinin en iyi yolunun sığınmacıları çeken teşvikleri kaldırması" olduğunu öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban, mülteci konusunu görüşmek üzere Berlin'de bir araya geldi. İki lider görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

'AVRUPA'NIN RUHUNUN İNSANLIK OLDUĞUNA İNANIYORUM'

Toplantıda konuşan Angela Merkel, ''Burada insanların söz konusu olduğunu asla unutmamalıyız. Onlar sığınmak için bize gelen insanlar. Bunun sebebi de Avrupa'nın verdiği temel mesaj: İnsanlık'' dedi.

''Avrupa'nın ruhunun insanlık olduğuna inanıyorum" diyen Merkel, "Bu ruhu korumak ve bu değerlerle Avrupa'da bir rol oynamak istiyorsak, Avrupa ihtiyaç ve ıstırap karşısında kendini ayrı bir yere koyamaz'' ifadelerini kullandı.

'SINIRLARI KAPATIP SORUN OLAN YERLERE YARDIM GÖNDERİRİZ'

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise "Avrupa'nın insanlığını göstermesinin en iyi yolunun sığınmacıları çeken teşvikleri kaldırması" olduğunu savundu.

Orban ''Avrupa'nın göçmenlere sunduğu yardımdan Afrika ve Asya'daki insanlar buraya gelebilecekleri sonucunu çıkarırsa gelirler tabii. Biz çekim yaratmadan insani olmalıyız. Bunun bildiğimiz tek yolu da sınırlarımızı kapatıp sorunları olan ülkelere yardım ulaştırmak ve bela getirenleri içeri almamak'' dedi.

'ALMANYA, MACARİSTAN'A TEŞEKKÜR ETMELİ'

Orban, Almanya'dan gönderilen başka bir Avrupa Birliği (AB) ülkesinde kayıtlı olan sığınmacıları kabul etmeyeceklerini tekrarladı. Orban, AB'ye Yunanistan üzerinden gelen sığınmacılardan Macaristan'ın sorumlu olmadığını söyledi.

Balkan güzergahını kapatmış olmaları nedeniyle, Almanya'nın Macaristan'a teşekkür etmesi gerektiğini belirten Orban, "Aksi takdirde her gün 4 bin ile 5 bin mülteci Almanya'ya gelirdi. Bu dayanışma" diye konuştu. (Kaynak: Deutsche Welle-Sputnik)