'Savaş Çariçesi' Kıbrıs'a atandı!

Afganistan ve Irak savaşlarının kilit ismi Jane Holl Lute, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “geçici temsilcisi” sıfatı ile Kıbrıs’ta barış arayacak.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs’ta müzakere süreci yeniden canlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu Salı adaya gerçekleştireceği ziyaretin hemen ardından, Birleşmiş Milletler önemli bir ismi Kıbrıs’a gönderecek ve tarafların nabzını tutacak. Taraflarla gerçekleştirilecek toplantılardan sonra BM ada için yeni bir yol haritası çizecek.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bugün açıklanan kararı ile Jane Holl Lute’u, “geçici temsilcisi” olarak faaliyette bulunmak üzere resmen görevlendirdiği Kıbrıs gündemine yansıdı. İlk bilgilere göre Lute’un görevinin, Temmuz sonlarına doğru Kıbrıs’taki iki lider ve garantör ülkelerle istişarelerde bulunarak, Guterres’e, 30 Haziran 2017’de Crans Montana’da sunduğu Çerçeve hakkındaki resmî tutumlarını iletmek olacak. Basına yansıyan bilgilere göre Guterres, Lute’un istişare temaslarından; bütün tarafların, özellikle de Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis’in, Crans Montana’da sunduğu çerçeve konusunda hangi noktada bulunduğunun resmen netleştirilmesini bekliyor.

ÖZEL TEMSİLCİ OLARAK ATANMADI

Lute’un resmen Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak atanmadığı, her iki liderin de ilk andan itibaren açıkça ortaya koyduğu gibi, sadece Genel Sekreter’den istişarelerde bulunmak üzere yetki aldığı belirtiliyor.

GARANTİLERİN FESHİ MASADA

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ülkesi adına BM’nin yeni inisiyatifini selamlarken Kıbrıs Müzakereleri için de önemli mesajlar verdi. Yunanistan basınına konuşan Kotzias, “müzakereler yeniden başladığında, garantilerin kaldırılması masada olacak” dedi. Kotzias ayrıca, “BM Genel Sekreteri’nin Crans Montana’daki müzakereler sırasında, Garanti ve İttifak Anlaşmaları’nı modası geçmiş diye niteleyip uygulanmasının veya idamesinin istenemeyeceğini söylemesi büyük olaydır” hatırlatmasında bulundu.

“Uluslararası toplum Kıbrıs sorununun istila ve işgal sorunu olduğunu unutmaya yüz tutmuşken, yeniden müzakere masasına geldiğini ve gidemeyeceğini” ifadesini kullanan Kotzias, “bütün taraflar uzlaştığı zaman yeniden başlayacak müzakerelerde garantiler ve sözde ‘ittifak’ masada olacak” vurgusunda bulundu.

'SAVAŞ ÇARI'NIN EŞİ...

BM’nin Kıbrıs için yeni bir yetkiliyi görevlendirilmesi ada basınının da ilgisini çekti. Kıbrıs Postası’ndan Vatan Mehmet’in Lute’un geçmişi ile ilgili olarak paylaştığı bilgiler önemli ayrıntıları gündeme taşıyor. Buna göre Irak ve Afganistan'daki savaşları denetlemekten sorumlu üst düzey bir danışmanlık görevine getirilince General Douglas Edward Lute hakkında tam 14 yıl önce New York Times şu başlıkla çıktı: Senato’dan Bush’un ‘Savaş Çarı’na onay!

Etiketler Kıbrıs kktc barış