Trump'tan Macron'a: AB'den ayrılsanıza

Washington Post, Trump'ın Macron'a AB'den ayrılmayı teklif ettiğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'ta gazeteci Josh Rogin imzasıyla yayımlanan köşe yazısında, ABD Başkanı Donald Trump'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a "Avrupa Birliği'nden ayrılmaları gerektiğini" söylediği iddia ediliyor.

Yazıda Nisan ayının sonunda Macron ve Trump arasında Beyaz Saray'da gerçekleşen gizli toplantı sırasında Trump'ın bir noktada Macron'a dönerek, "Neden Avrupa Birliği'nden ayrılmıyorsunuz ki?" diye sorduğu söyleniyor. Fransa'nın, AB'nin en güçlü üyelerinden biri olduğu biliniyor.

'BİZİMLE ANLAŞMA İMZALARSAN AB'DE DAHA KÂRLI OLUR'

İki Avrupalı yetkiliye dayandırılan habere göre Trump, Fransa'nın AB'den ayrılması halinde ABD ve Fransa arasında imzalanacak ikili bir ticaret anlaşmasından AB üyeliğinden daha fazla fayda göreceğini belirtti. Beyaz Saray'ın ise iddialara herhangi bir yanıt vermiyor.

Trump ise genel olarak uluslararası kurumlara ve anlaşmalara olan güvensizliği ile biliniyor. ABD başkanı, Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması'nı (NAFTA) yeniden müzakere etme taraftarı olduğu gibi Transpasifik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'ndan (TPP) çekildi.

"Önce ABD" şiarını benimseyen Trump, AB ülkelerinin de içinde bulunduğu ülkelere çelik ve alüminyum ihtilatına Haziran başında yeni vergiler getirmişti. Trump aynı zamanda NATO üyeliğine de şüpheyle yaklaşıyor. Bu durum kapsamlı bir ticaret savaşına yönelik endişeleri artırıyor. (BBC Türkçe)