Amerikan ordusu 'komünizm tehlikesi'ni atlattı!

Başarılı askerin Che Guevara tişörtü ve ‘Komünizm kazanacak’ sloganı orduya dert oldu. Askeri akademiyi olağanüstü başarı derecesiyle bitiren Spenser Rapone, sosyalizmi savunduğu için ceza aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan ordusu Che Guevara tişörtü ve “Komünizm kazanacak” sloganını affetmedi. Başkanlar, nice generaller ve astronotlar çıkarmış West Point’teki Birleşik Devletler Askeri Akademisi’nde 2016 mezuniyet töreninde sıra dışı bir olay yaşandı. Akademiyi olağanüstü başarıyla bitiren Spenser Rapone üniformasının altına giyindiği Che Guevara figürlü tişörtü ile şapkasının içine yazdığı “Komünizm kazanacak” sloganını göstererek poz verdi.

Çektirdiği bu fotoğrafları geçen eylülde Twitter'dan paylaşınca büyük tepki çekti. Asker ölüm tehditleri alırken Senatör Marco Rubia, Rapone hakkında soruşturma çağrısı yaptı.

Washignton Post’un haberine göre akademi, tepkiler karşısında “Rapone’un eylemi Askeri Akademi ve Amerikan Ordusu’nun değerlerini yansıtmıyor” açıklamasını yaptı. Yürütülen soruşturma sonucunda sosyalizmi savunup üst düzey askeri yetkililere hakaret ettiği gerekçesiyle kınama cezası aldı.

Nihayetinde Akademiye yazılmadan önce komanda olarak Afganistan’da görev almış başarılı asker Rapone, 18 Haziran’da istifasını sunarak askeri kariyerine son verdi. Rapone savunmasında Ulusal Amerikan Futbol Ligi (NFL) takımlarından San Francisco 49ers'in oyuncusu Colin Kaepernick’e destek olmak için bu eylemi yaptığını söyledi.

Kaepernick siyahlara karşı polis şiddetini protesto etmek için maç öncesi sahada Amerikan milli marşı okunurken ayağa kalkmamıştı. Zaferini kutlayan Senatör Rubio “Askeri üniforma içindeyken Spenser Rapone komünizmi övdü, siyasi şiddeti teşvik etti ve Amerikan düşmanlarına desteğini ifade etti. Onurlu bir şekilde istifa ettirilmiş olmasından dolayı memnunum” dedi.

Daha önce AP’ye konuşan Rapone, 2011’de Host’ta görev yaparken yaşadıklarının fikirlerinin değişmesinde etkili olduğunu, akademiye başladıktan sonra da sosyalizme ilgi duymaya başladığını belirterek “Teknolojik olarak tüm zamanların en gelişmiş ordularından birine sahibiz ama yaptığımız şey gaddarlık, işgal ve ABD’nin iddia ettiği gibi bize tehdit oluşturmayan bir halkı terörize etmek” demişti. (Dış Haberler)