Kanada'da eğlence amaçlı esrar yasal hale getirildi!

Kanada, esrarın eğlence amaçlı kullanımını yasal hale getiren ikinci ülke oldu. Başbakan Justin Trudeau, "Sözümü tuttum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanada parlamentosu, marihuananın (esrar) ülke çapında eğlence amaçlı kullanımı yasal hale getiren bir yasayı kabul etti. Cannabis Yasası, Senato'da 52'ye karşı 29 oyla kabul edildi.

Marihuananın nasıl yetiştirileceğini, dağıtılacağını ve satılacağını düzenleyen yasaya göre, Kanadalılar en geç eylül ayında esrarı yasal olarak satın alıp tüketebilecek. Bu süreçte, marihuananın nasıl satılacağı konusunda yasal düzenlemelerin tamamlanması planlanıyor. Yetişkinlere üzerlerinde 30 grama kadar esrar bulundurma izni beklenirken, yasaların detaylarının bölgeden bölgeye değişkenlik göstermesi bekleniyor.

TRUDEAU: SÖZÜMÜ TUTTUM

Marihuana kullanımının yasadışı olmaktan çıkarılması, Kanada'nın 2015'te iktidara gelen liberal başbakanı Justin Trudeau'nun seçim vaatlerinden biriydi. Kendisinin de geçmişte '5 ya da 6 kez' esrar içtiğini gizlemeyen Trudeua, yasanın kabul edilmesinin ardından Twitter'dan şu açıklamayı yaptı: "Çocuklarımızın marihuana alması - ve suçluların kâr elde etmesi bugüne kadar çok kolaydı. Bugün, bunu değiştiriyoruz. Marihuanayı yasallaştıma ve düzenleme planımız Senato'dan geçti." Trudeau, mesajı 'sözümütuttum' etiketiyle paylaştı.

Bir istatistiğe göre, Kanadalılar yasadışı olmasına rağmen 2015 yılında marihuanaya 4.5 milyar dolar harcadı. Bu, şaraba harcanan parayla neredeyse eşit.

İLK ÜLKE URUGAY OLMUŞTU

Kanada'da marihuana bulundurmak 1923 yılında suç kapsamına alınmıştı. Ancak 2001'den bu yana tıbbi kullanıma izin veriliyordu.

Kanada bu kararla, Uruguay'ın ardından esrar kullanımını yasal hale getiren ikinci ülke oldu. Uruguay bu kararı 2013 yılında almıştı. ABD'nin bazı eyaletlerinde de marihuana kullanmaya yasal olarak izin veriliyor. (Dış Haberler)

Ottawa'daki parlamento binasının önünde, esrarın yasal hale getirilmesi için düzenlenen bir eylemde kitleden duman yükselmesi böyle görüntülenmişti.