Pakistan Talibanı'nın lideri öldürüldü

Pakistan Talibanı lideri Molla Fazlullah öldürüldü. Afganistan Savunma Bakanlığı, Malala Yusufzay'ın vurulması emrini veren kişi olarak da bilinen Fazlullah'ın ABD ile ortak operasyonla öldürüldüğünü açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Radmaniş, Pakistan Talibanı lideri Molla Fazlullah'ın ABD- Afganistan ortak hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu. 2014'te 132 çocuğun öldüğü okul saldırısı ile 2012'de o dönem 14 yaşında olan Malala Yusufzay'a servis aracında vurulmasının sorumlusu olduğu bilinen ve Pakistan'da en çok aranan militanların başında gelen Fazlullah'ın öldürülmesinin, Pakistan ve ABD ilişkilerini olumlu etkileyebileceği düşünülüyor.

ABD ordusu dün Afganistan'ın Pakistan sınırındaki Kunar eyaletinde hava saldırısı düzenlediğini ve üst düzey bir militanın hedef alındığını açıkladı. ABD'li bir yetkili de bu militanın Fazlullah olduğuna inandıklarını söyledi. Fazlullah Kasım 2013'te ölen liderleri Hekimullah Mesud'un yerine geçmişti.

Nitekim Afganistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Radmaniş, Reuters ajansına verdiği demeçte "Pakistan Talibanı lideri Molla Fazlullah'ın Kunar elayetinin Marawera bölgesinde ortak hava operasyonuyla öldüğünü doğrulayabiliriz" açıklaması yaptı. Reuters'ın aktardığına göre telefonla ulaşılan bir Pakistan Talibanı mensubu Maulvi Abdur Raşid de Fazlullah ve 4 militanın kaldığı eve İnsansız Hava Aracı (İHA) ile füze saldırısı düzenlendiğini söyledi.

ABD mart ayında Fazlullah ile ilgili bilgi getirene 5 milyon dolar ödül verileceğini açıklamıştı. ABD Başkanı Donald Trump, Afganistan'la ilgili yeni savaş stratejisinde Pakistan'ın 'teröristler için güvenli liman' olduğunu söylemiş ve yardımı kesmekle tehdit etmişti. Pakistan da Trump'a yanıt vermiş ve "Terörle mücadelede ödediğimiz bedel, uydurma bir parasal değerle ölçülemez" demişti. (Kaynak: Sputnik)