ABD Başkanı Trump ile Kim Jong-un'dan imza

ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Singapur'un Sentosa Adası'nda bir araya geldi. Zirvede olmaktan dolayı iyi hissettiğini belirten Trump "Çok önemli bir görüşme yapacağız" dedi. Kuzey Kore lideri Kim ise "Buraya gelmek kolay olmadı. Engeller vardı ancak bunları aşarak buraya geldik" ifadelerini kullandı. İki lider gazetecilerin karşısına geçerek imzaları attı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Singapur'daki tarihi zirvede ilk kez bir araya geldi. İki lider yaklaşık 40 dakika baş başa görüştü ve daha sonra heyetlerarası görüşmeye geçildi. Zirvenin en önemli gündem maddesi nükleer silahsızlanma. Görüşmenin ardından iki lider anlaşmayı imzaladı. Anlaşmada yer aldığı ise henüz bilinmiyor. Trump 'Bu anlaşmadan tüm dünya etkilenecek' açıklaması yaptı.

Zirvenin sonunda Trump'ın Singapur'dan ayrılmadan önce basın mensuplarının karşısına çıkması ve bir değerlendirme yapması bekleniyor.

Görüşme öncesinde ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim, zirvenin yapıldığı Singapur'un Sentosa Adası'ndaki Capella Otel'de kameralar karşısında el sıkıştı. Yerel saatle 09.00 civarında ABD ve Kuzey Kore bayraklarının önünde tokalaşarak objektiflere poz veren iki lider, daha sonra baş başa görüşmeyi yapacakları odaya beraber geçti. Görüşmenin yapıldığı odaya gelişlerinde bir kez daha kameralara poz veren Trump ile Kim, basın mensuplarına kısa açıklamalar yaptı.

Zirvede olmaktan dolayı iyi hissettiğini belirten Trump, "(Kim ile) Çok önemli bir görüşme yapacağız. Başarılı bir görüşme olacak. Büyük bir şeref duyuyorum. Harika bir ilişkimiz olacağından hiç şüphem yok" dedi.

Kim ise "Burada olmak çok güzel. Geçmişteki önyargılarımız ve düşüncelerimiz bizim önümüzde hep engeldi. Bu engelleri aştık ve bugün buradayız" dedi.

TRUMP: BAŞ BAŞA GÖRÜŞMEK ÇOK İYİYDİ

İki lider ikili görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmelere geçti. Heyetlerarası görüşme öncesi açıklama yapan Kim Jong-un "Buraya açık fikirlerle geldik" dedi. ABD Başkanı Trump da, "Kim Jong-un ile baş başa görüşmek çok iyiydi" dedi.

Heyetler arası görüşme de yaklaşık 2 saat sürdü ve ardından çalışma yemeğine geçildi.

YEMEK MENÜSÜ

NTV Washington Temsilcisi Hüseyin Günay, görüşmenin ABD'deki yankılarını aktarırken, sosyal medyada en çok merak edilen konulardan birinin de liderlerin yemek menüsü olduğuna dikkat çekti. Günay, Trump ve Kim'in zirve sonrası katıldığı yemekte Karides, balık, et ve kızarmış pirincin ikram edildiği, tatlı olarak da dondurmanın masada yer aldığı bilgisini paylaştı.

ZİRVEDE ELE ALINACAK KONULAR

En önemli gündem maddesi, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması. ABD tarafı, Kuzey Kore'nin nükleer silah programını sona erdirmesini talep ediyor.

Kuzey Kore'nin ise Pakistan modeli üzerinde ısrarcı olacağı söyleniyor. Pyonyang, aynı Pakistan gibi nükleer güç olarak kabul edilmeyi hedefliyor. Hatta nükleer silahlarının bir bölümünü elinde tutmayı istiyor. Bu talep karşısında tarafların bir formül geliştirilebileceği konuşuluyor. Bu formüle göre Kuzey Kore kıtalararası balistik füze programını durdurabilir.

Ancak Washington, Kuzey Kore'nin kısa menzilli füzeleri ellinde tutmasına izin verebilir. Böylesi bir formülün ABD'nin müttefikleri Japonya ve Güney Kore'yi rahatsız edeceğine dikkat çekiliyor.

Zirvenin bir diğer amacıysa Kore savaşını resmen sona erdirecek bir anlaşma üzerinde uzlaşmaya varmak. Kuzey Kore bu anlaşmayla Amerikan askerlerinin Kore yarımadasından çekilmesini sağlamayı planlıyor. Kuzey ve Güney Kore'nin birleşmesi de gündemde.

Uluslararası toplumun gözünde Güney Kore ile aynı itibarı görmeyi isteyen Kuzey Kore liderinin en büyük hedeflerinden birisiyse ülkesine uygulanan ambargoların kaldırılmasını sağlamak. Kuzey Kore'yi müzakere masasına iten en büyük faktöründe ülkesindeki ekonomik sıkıntılar olduğu konuşuluyor.

İMZALARA GEÇİLDİ

Ajansların son dakika olarak duyurduğu bilgiye göre, Trump görüşmenin iyi geçtiğini ve imzalara geçileceğini aktardı. Anlaşmanın içeriği hakkında resmi bilgi bulunmuyor, ancak ABD'li bir yetkili CNN televizyonuna, anlaşmanın görüşmelerde alınan mesafeyi tescil eden ve bu ivmenin korunması temennisini içeren bir belge olacağını söyledi.

Geçen hafta Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yi Beyaz Saray'da ağırlayan Trump, Abe ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Kuzey Kore ile bu sürecin tek bir görüşmede biteceğini sanmıyorum, muhtemelen birkaç görüşme olabilir. Kuzey Kore ile ilişkilerimizin normalleştiğini görmek isteriz. Eğer işler iyi giderse Kim Jong-un'u ABD'yi ziyaret etmesi için davet edebilirim. Belki de ziyarete Beyaz Saray'dan başlar." değerlendirmesini yapmıştı.

(HABER MERKEZİ)