Yunanistan ekonomi planını açıkladı

Yunanistan'da Çipras ekonomik krizden çıkmak için dört yıllık planını açıkladı. Plan, kreditörlerin yönlendirmesiyle oluşturuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yaklaşık 8 seneden beri büyük bir ekonomik krizin içerisinde olan Yunanistan, Başbakan Aleksis Çipras’ın krizden çıkış için kurmayları ile beraber hazırladığı eylem planı ile buhranlı yılları arkasında bırakmayı umut ediyor. Yunanistan’ın kreditörlerinin yol göstericiliğinde hazırlanan plan krizden en çok etkilenen toplumun hassas kesimleri için olumlu noktalar içerirken, beraberinde yeni kemer sıkma politikalarını ve vergileri getiriyor.

Yeni eylem planının detaylarını geçtiğimiz saatlerde iktidardaki Syriza’nın meclis grubundaki konuşması ile Maliye Bakanı Yorgos Houliarakis kamuoyu ile paylaştı. Houliarakis 2022 yılına dek hükümetin dikkatinin bütçenin olumlu seyrine odaklanacağını ifade etti.

Son tahminlere ve Syriza-Anel Hükümetinin kreditörler ile beraber oluşturduğu eylem planına göre Yunanistan’ın bütçesinin 2018’de yüzde 3,56 oranında artı değer üretmesi hedeflenmekte. Bu oranın 2019’da yüzde 3,96, 2020’de yüzde 4,15, 2021’de yüzde 4,53 ve 2022’de yüzde 5,19 olması hedefleniyor.

Bütçenin olumlu seyri temelinde elde edilecek olan ilk kamu gelirlerinin yüzde 75’lik kısmı 2020 yılına dek kriz yıllarında arttırılan vergilerin düşürülmesi için kullanılacak. Yüzde 25’lik kısım ise ekonomik krizden etkilenen toplum kesimlerinin desteklenmesi için harcanacak. 2020 yılından sonra bu oran yüzde 50- yüzde 0 olacak. Bu alanda atılacak adımlar, kreditörlerin yol göstericiliğinde, geçtiğimiz yıllarda devreye sokulan kemer sıkma politikalarının ruhuna sadık bir şekilde, kontrollü ve sınırlı olarak hayata geçirilecek.

Syriza-Anel Hükümeti önümüzdeki süreçte yeni uygulamalara paralel olarak ülkedeki yatırımların yüzde 11 oranında artmasını hedefliyor. Aynı dönemde, 2021 yılına dek işsizlik oranının yüzde 14,3’lere gerilemesi beklenmekte. Ülkenin kalkınma oranı ise yüzde 1,8-2 oranlarında dalgalanacak.

YENİ VERGİLER VE YUNANİSTAN’I BEKLEYEN TEHLİKELER

Yukarıdaki veriler ışığında temkinli bir iyimser hava içerisine giren iktidardaki Syriza yeni süreçte Yunanistan toplumunu yeni vergile artışlarıyla da tanıştırmayı hedeflemekte. Özellikle temel taşınmaz konutlarla turistik tesisleri vuracak olan yeni vergilerin Syriza’nın “ekonomik kalkınma yılları” dönemine denk gelecek.

Aynı süreçte, Syriza’nın kurmaylarına göre Yunanistan kendisinden kaynaklanmayan, dış odaklı, önemli tehlikeler ve sorunlarla da karşı karşıya kalabilir. İtalya-İspanya havzasında oluşabilecek olan ekonomik dalgalanmalar Yunanistan’ın ekonomik krizden çıkışını etkileyebilir. Aynı şekilde Ortadoğu’daki gelişmeler ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar da komşu ülkeyi olumsuz yönde etkileyebilir.