'Sessiz devrim': İrlanda'da kürtaj yasağına son

İrlanda'da kadınlar için tarihi referandumdan ezici bir 'Evet'oyu çıktı; halk kürtaj yasağının kaldırılmasına yüzde 70 oranında destek verdi. Yeni yasa bu yıl bitmeden hazırlanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en katı kürtaj yasalarından birine sahip İrlanda'da, kürtaj yasağının kaldırılması için düzenlenen referandumdan ezici çoğunlukla 'Evet' oyu çıktı. Sandık başı anketlere göre, halkın yaklaşık yüzde 70'i kürtaj yasağının kaldırılması yönünde oy verdi.

Nüfusunun çoğunluğu Katolik olan ülkede, anayasaya 1983'te yine bir referandumla eklenen 8'inci düzenleme maddesinin kaldırılıp kaldırılmaması soruldu. 'Kürtajın hayati tehlike hariç her durumda yasak olmasını' öngören bu maddenin kaldırılması, yaklaşık 35 yıl sonra halkın yaklaşık yüzde 68'inden destek buldu. 'Hayır' diyenlerin oranı yüzde 32'de kalırken, medya ve yorumcular bu kararın İrlanda için 'tarihi bir an' olduğu görüşünde birleşmiş durumda.

BAŞBAKAN: SESSİZ DEVRİMİN ZİRVESİ

Yasağın kaldırılmasını destekleyen Başbakan Leo Varadkar, sonuçların kesinleşmesinin ardından, yeni yasanın 2018 sonuna dek yazılmış olacağını açıkladı. Varadkar, "Halk konuştu... Gördüğümüz şey, İrlanda'da son yıllarda meydana gelmekte olan sessiz devrimin zirve noktası" dedi.

İrlanda'da kürtaj 2013 yılına dek her durumda yasaktı. 2013'teyse, annenin hayatının tehlikeli olduğu durumlar için yasa yumuşatılmıştı. Ülkede her yıl 3 bin kadının kürtaj olmak için İngiltere'ye gittiği, birçoklarının da internetten yasadışı kürtaj hapları aldığı belirtiliyor.

Boşanmaya ancak 1995'te izin verilen İrlanda, aynı zamanda 2015'te eşcinsel evliliklere ilk izin veren ülke olmuştu. (Dış Haberler)