Kıbrıs'ta Afrin davası: Hakim istifa etti!

KKTC'de Afrika gazetesinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrin manşeti nedeniyle eleştirmesi sonrası saldırıya uğramasıyla ilgili davanın yargıcı Tacan Reynar istifa etti. Saldırganlara verdiği hapis cezası uygulanmayan ve ölüm tehditleri aldığı belirtilen Reynar'ın istifa etmesi, yargı bağımsızlığı tartışması başlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KKTC'de son dönemde gündemde olan ekonomik krizin gölgesinde yeni bir tartışma başladı. Konunun merkezinde, Türkiye'nin Afrin harekâtını 'ikinci işgal' diye niteleyince Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 'ahlaksızca yayın yapmakla' suçlanan Afrika gazetesi ve gazeteye saldırdıkları tespit edilen kişileri hapis cezasına çarptırması sonrası ölüm tehditleri alan Kıdemli Yargıç Tacan Reynar var.

Reynar'ın istifa etmesi, KKTC'yi karıştırdı. Afrika gazetesine saldıran şahısları hapis cezasına çaptıran KKTC’li yargıcın, şahsına ve makamına yönelik saldırılara daha fazla dayanamayarak istifa ettiği belirtiliyor. Reynar istifası hakkında sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Şahsım adına içinde bulunduğumuz mevcut kurulu düzende bu göreve devam etmenin hiçbir anlam ve önemi yok" ifadelerini kullandı. Reynar'ın adayı terk etmeyi planladığı da iddia ediliyor.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika gazetesinin manşetini, “KKTC’de bir pespaye gazete, ahlaksızca bugün bir başlık atmış. Ben KKTC’deki kardeşlerimi de burada tavır almaya davet ediyorum. Türk ordusunun Kıbrıs’tan sonra yeni bir işgal yaptığını söylüyor. Bu ne ahlaksızlık, edepsizliktir” diyerek eleştirmişti. Ardından gazetenin Lefkoşa'daki binasının önünde toplanan bir grup gazetenin camlarını ve tabelasını kırmış, bir diğer grup da meclis binasının çatısına çıkıp bayrak açmıştı.

Ancak Yargıç Reynar’ın göstericilere ağır hapis cezaları öngören kararına rağmen, KKTC’de geçtiğimiz aylarda kurulan CTP-TDP-HP-DP hükümetinin atadığı Şartlı Tahliye Komitesi Afrika’ya saldıranları serbest bırakmıştı. Bu süreçte Reynar'a ölüm tehditleri gelmişti.

'İSTİFA ETMEYİP CESUR DAVRANMALIYDI'

Kıbrıs basını bu durumun istifada önemli rol oynadığını yazarken, adanın kuzeyinde yargı bağımsızlığı tartışmaları da alevlenmiş durumda. Toplumun muhalif kesimleri, Kıbrıs’ta yargının 'Ankara’nın baskıları neticesinde Türkiye’dekilere benzer sorunlarla karşı karşıya kaldığı' görüşünü öne sürüyor. Öte yandan, Reynar’ın istifa kararını doğru bulmayan kesimler de var. Türkiye’ye yakın kesimlerle Kıbrıs Türk sağı bu istifa kararıyla 'basit bir yargı kararının politize edildiği' görüşünü ileri sürerken, Kıbrıs Türk solundaki bazı kesimler Reynar’ın görev başında kalıp 'cesur yargı mensuplarına örnek olması gerektiği' düşüncesini dillendiriyor.