'Regl dergisi' sansür krizi çıkardı

Yeni Zelanda, adet günlerinde hijyenik ürünlere ulaşamayan kadınların durumuna dikkat çekmek için hazırlanan öğrenci dergisinin sansürlenmesini konuşuyor. Okul yönetimi, derginin kapağının 'bazılarınca aşağılayıcı bulunduğunu' belirtmekle beraber, sansür için özür diledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda, bir öğrenci dergisinin Menstrüasyon Hijyeni Günü'ne adanan sayısının sansürlenmesini tartışıyor. Ülkenin en köklü eğitim kuruluşu olan Otago Üniversitesi, 1925'ten bu yana farkındalık yaratmak hedefiyle yayımlanan derginin 500 sayısının toplatılması sonrası özür diledi.

'Critic' isimli haftalık derginin toplatılma gerekçesi olarak, kapağında adet görmekte olan bir kadın çiziminin yer alması gösterilmişti. Üniversite yönetimi, bu çizimin 'birçok kişi için kabul edilemez olduğu'nu savunmuştu.

NEDEN BÖYLE BİR SAYI HAZIRLADILAR?

Derginin editörleri ise 'menstrüasyon sayısı' ile tam da bu noktaya parmak bastıklarına dikkat çekti. Editörler, üniversite yönetimini konuyla ilgili toplumsal bir sorunu pekiştirmek ve sansür uygulamakla suçladı. Derginin editörü Joel MacManus, dünyada çok sayıda kadının hijyenik pede erişiminin olmadığına dikkat çekerek, "Amacımız tabuları yıkmak ve menstrüasyon konusunda açık bir tartışmaı cesaretlendirmekti. Yaşananlar, ne yazık ki doğal bedensel fonksiyonların be kadın bedeninin hâlâ sansürlendiğini gösteriyor" dedi.

MacManus, derginin sansürlenen sayısında bedava hijyenik ürünler ve kampüsteki ilgili hizmetler konusunda bilgi veren makaleler içerdiğini anlattı. Editörler, bu sayıyı çıkarma kararını da, yerel bir yardım kuruluşunun teşvikiyle aldıklarını anlattı.

OKUL ÖZÜR DİLEDİ

Üniversite yönetimi ise sansürün sosyal medyada tepki çekmesi üzerine dergi yönetimiyle biraraya gelip özür dilemek zorunda kaldı. Yönetimin Twitter'dan yaptığı açıklamada, 'derginin toplatılması kararından pişman oldukları ancak dergi kapağının bazılarınca kadınları aşağılayıcı bulunduğu' belirtildi.

MENSTRÜASYON HİJYENİ GÜNÜ NEDİR?

28 Mayıs'ta 30 ülkede etkinliklere sahne olacak Menstrüasyon Hijyeni Günü, Almanya merkezli yardım kuruluşu WASH United'ın tabuları yıkmayı amaçlayan bir kampanyası. Kuruluş, birçok ülkede kadınların adet görmesinin hâlâ 'utanç verici' bir durum olarak görüldüğüne dikkat çekmeye çalışıyor.

WaterAid isimli yardım kuruluşuna göre ise dünya çapında 1.25 milyar kadın adet gördükleri dönemde tuvalete erişemiyor. Bunun bir sonucu olarak çok sayıda öğrenci adet dönemlerinde okula gidemiyor ve eğitimine son verebiliyor.

Sansür krizinin yaşandığı Yeni Zelanda'da, Salvation Army (Kurtuluş Ordusu) isimli yardım kuruluşu, hijyenik ürünleri satın alacak maddi durumları olmadığı için okuldan geri kalan öğrencilere bağış için para topluyor. (Dış Haberler)