Şam'dan ABD'ye rest: İran kararı bize ait

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdat, İran'a Suriye'den çekilme çağrısı yapan ABD'ye "Bu tartışmaya açık bir konu değil"yanıtını verdi. Mikdat, Türkiye'ye ilişkilerin düzelmesi ihtimaline dair soruya yanıtında ise bazı şartlar sıraladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin İran'la uzlaşma şartları arasında 'Suriye'den çekilmeyi' de saymasına bizzat Şam'dan yanıt geldi. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdat, ülkedeki İran ve Hizbullah güçlerinin çekilmesinin tartışma konusu olmadığını söyledi. Al Mayadin kanalına konuşan Mikdat, "İran güçlerinin veya Hizbullah'ın çekilmesi tartışmaya açık değil çünkü bu Suriye hükümetinin işidir" dedi.

'ŞAM'DAN SONRA KUZEYE YA DA GÜNEYE İLERLEYEBİLİRİZ'

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı, "Şam'a yönelik doğrudan terörist tehdide son verdikten sonra, kuzeye ya da güneye ilerlemek için kapı açılacaktır" dedi. Suriye ordusu önceki gün, Şam'da silahlı isyancıların elinde olan tüm bölgelerde kontrol sağladıklarını açıklamıştı.

NE OLMUŞTU?

Donald Trump yönetimi, İran'la nükleer anlaşmadan çekilmesi sonrası 'tarihin en ağır' yaptırımlarını uygulayacağını açıklamıştı. Washington İran'la yeniden masaya oturmak için bir dizi şart öne sürmüştü. Bu şartlar arasında, İran'ın Suriye'den çekilmesi de yer alıyordu.


'TÜRKİYE İLİŞKİLERİN DÜZELMESİ İÇİN ŞARTLARIMIZ VAR'

Faysal Mikdad, Sputnik sitesine demecinde ise 'Türkiye ile ilişkilerinin onarılmasını umduklarını fakat bunun için bir dizi şartları olduğunu' söyledi. Mikdad, ilişkilerin düzelebilmesi için 'Türkiye'nin, Suriye'deki teröristleri desteklemeyi bırakması, askeri güçlerini ülkeden çıkarması gerektiğini' ifade etti.

Mikdad "Türkiye ile ilişkilerimiz, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, onun siyasal hırsları ve imparatorluk hayalleri yüzünden bozuldu" dedi. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı şöyle devam etti: "(Erdoğan) Suriye'deki silahlı grupları desteklemenin sonuçlarını düşünmüyor. Kendisi, komşusu olan bir devleti yerle bir etti. Türkiye'nin Afrin'i işgali de bunun açık bir örneği."

'ASKER ÇEKMELERİNİ İSTİYORUZ'

Mikdad, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Şam-Ankara ilişkilerinde değişiklik olması ihtimaline ilişkin bir soruya ise şu yanıtı verdi: "Türk halkının (ilişkilerin) düzelmesi sürecini desteklemesini isteriz, Türk hükümetininse Suriye'deki teröristleri desteklemeyi bırakıp Suriye'nin bir kısmını işgal etmiş olan güçlerini buradan çekmesini istiyoruz. İlişkilerin düzelmesi her iki halkın da çıkarlarına olur." (Dış Haberler)