Ekim Devrimi'nde 27 yaşındaydı: Uzun yaşam Tanrı'nın bana cezası

1 Haziran 1889 doğumlu olan Koku İstambulova, 129'uncu yaşına girmeye hazırlanıyor. Daily Mail'a konuşan Çeçen kadın, "Yoruldum. Hayat Tanrı'nın bana bir armağanı değil, cezası" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekim Devrimi 1917'de Çar'ı devirdiğinde 27 yaşındaydı. 2. Dünya Savaşı sona erdiğinde 55... Sovyetler Birliği çöktüğünde ise 102 yaşındaydı...

129'uncu yaşına girmeye hazırlanan Koku İstambulova, hayatının tek bir gününde bile mutlu olmadığını söylüyor. Uzun yaşamını 'Tanrı'nın kendisine verdiği' bir ceza olduğunu düşünüyor.

İstambulova, Çeçenya'daki evinin önünden Nazi tanklarının geçişini hatırlıyor. Savaştan sonraysa, Nazilerle işbirliği yapmak suçlaması ile Kazakistan ve Sibirya'ya sürülmüş.

Kendisi bir Çeçen. Nüfus cüzdanındaki doğum tarihi, 1 Haziran 1889. Yani, 129'uncu yaşına girmeye hazırlanıyor.

İngiliz gazetesi Daily Mail'a konuşan İstambulova, et yemediğini, kefir ve yoğurt gibi fermente süt ürünlerini çok sevdiğini anlatıyor. İstanbulova sadece görme sorunu yaşadığını, bunun dışında kendi kendine hareket edebildiğini ve yemek yiyebildiğini söylüyor. "Nasıl bu kadar uzun yaşadınız?" sorusuna ise "Tanrı'nın isteğiydi. Ben hiçbir şey yapmadım" yanıtını veriyor. "Uzun yaşayan insanların spor yaptıklarını, özel yemekler yediklerini görüyorum ama benim, bu ana kadar nasıl yaşadığıma dair hiçbir fikrim yok" diyor.

İstambulova'nın hayattaki son çocuğu beş yıl önce, 104 yaşında hayatını kaybetmiş. Kendisi ise "Hayatta tek bir gün bile mutlu olmadım" diyor; hep çalıştığını anlatıp "Yoruldum. Hayat Tanrı'nın bana bir armağanı değil, cezası" diyor.

"Rus iç savaşını, İkinci Dünya Savaşı'nı, ulusumuzun 1944'te tehcir edilmesini ve iki Çeçen savaşını yaşadım. Ve artık eminim ki, benim hayatım mutlu değildi" diye konuşuyor. (Dış Haberler)