Avrupa'dan ABD'ye yaptırım tepkisi

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının genişletmesine Avrupa siyaseti tepki gösterdi. Fransa, "Avrupa'ya bedel ödetilmemeli" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Fransa'nın, ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımlarına tepkisi sert oldu. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Le Parisien gazetesine verdiği demeçte yaptırımların ülke dışı pozisyonları sebebiyle kabul edilemez olduğunu, ABD'nin anlaşmadan çekilmesinin bedelini Avrupa'nın ödememesi gerektiğini söyledi. Yaptırımların geri gelmesinden, milyar dolarlık anlaşmalar imzalamış olan Peugot, Renault, Total ve Airbus gibi büyük firmaların olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

ALMANYA: DAHA FAZLA DETAY İSTİYORUZ

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise ABD'den yaptırımların kapsamı hakkında daha detaylı bilgi istedi. Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ise Alman şirketlerine hukuki danışmanlık yaparak söz konusu kuruluşların İran'da iş yapmaya devam edebilmelerine yardımcı olacaklarını söyledi. İran'da başta Siemens olmak üzere 120 Alman firması bulunuyor. Söz konusu firmaların bölgede 10 bin çalışanı var.

Yaptırımlar kalktıktan sonra Almanya'nın İran'a yaptığı ihracatın ekonomik değeri 400 milyon Avro'dan 3 milyar Avro'ya çıkmıştı. Fransa'nın ihracatı ise ikiye katlanarak 1,5 milyar Avro'ya çıktı. İngiltere ise 167 milyon poundluk (225 milyon dolar) ürün ve 95 milyon poundluk hizmet ihracatı yaptı.

ABD başkanı Donald Trump İran anlaşmasını iptal etmesinden birkaç gün sonra hem eski yaptırımları geri döndüreceğini hem de yeni ambargolar yürürlüğe koyacaklarını açıkladı. Trump'ın bu demecinin ardından harekete geçen Hazine Bakanlığı Devrim Muhafızları'nın elit Kudüs Kuvvetleri'ne bağlı üst sınıf kadrolarıyla bağlantılı olduğu iddia edilen altı kişiye yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. Bakanlığın internet sitesinden açıklanan karara göre söz konusu altı kişiyle beraber üç de İranlı tüzel kişilik taze yaptırımlara maruz kaldı. (Dış Haberler)