Obama'dan Trump'a eleştiri: ABD'nin güvenilirliğini riske attı

Eski ABD Başkanı Obama, İran'la yapılan nükleer anlaşmasından çekileceğini açıklayan Trump'ı eleştirdi. Anlaşmanın ABD'nin çıkarına olduğunu söyleyen Obama, kararın ABD'nin güvenilirliğini de riske attığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'la nükleer anlaşmasını imzalayan eski ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Donald Trump’ın anlaşmadan çekilme kararını eleştirdi.

'ANLAŞMA ABD'NİN ÇIKARINA'

Amerika'nın sesinde yer alan habere göre, Obama, anlaşmanın işlediğini, bu düşüncesinin Avrupalı ortaklar, bağımsız uzmanlar ve şu anki ABD Savunma Bakanı tarafından da paylaşıldığını belirtti. Obama, anlaşmanın İran’ın nükleer programını geriye götürdüğünü ve ABD'nin çıkarına olduğunu ifade etti.

Trump’ın açıklamasını “yanlış yönlendirilmiş” olarak niteleyen Obama, anlaşmadan çekilmenin ABD'nin en yakın müttefiklerine sırtını dönmesi anlamına geleceği değerlendirmesinde bulundu.  Obama, kararın ABD'nin güvenilirliğini de riske attığını ifade etti.

ABD, İran'la nükleer anlaşmadan çekildiABD, İran'la nükleer anlaşmadan çekildi

'ABD, YENİ BİR SAVAŞ SEÇENEĞİYLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR'

Anlaşmanın Birleşmiş Milletler Güvenli Konseyi kararlarıyla da uygun bulunduğunu hatırlatan Obama, anlaşma sayesinde İran’ın nükleer programının uluslararası denetime açıldığını ve zenginleştirilmiş uranyum deposunun yüzde 97’sinin saf dışı edildiğini belirtti.

Anlaşmanın İran’la olan bütün problemleri çözmeyi amaçlamadığını kaydeden Obama, anlaşma olmadan "İran’ın istikrar bozucu faaliyetleriyle mücadele etme kabiliyetinin zayıfladığını" savundu.

Obama, anlaşmadan İran’ın bir ihlali olmadan ayrılmanın önemli bir hata olduğunu belirtti ve ABD'nin Orta Doğu’da nükleer silah sahibi bir İran ya da yeni bir savaş seçenekleriyle karşı karşıya kalabileceğini öne sürdü.

Ruhani'den 'uranyum zenginleştirmeye hazır olun' talimatıRuhani'den 'uranyum zenginleştirmeye hazır olun' talimatı