Ermenistan'da yeni başbakan Paşinyan

Ermenistan'da Nikol Paşinyan yeni başbakan seçildi. Paşinyan 105 vekilin 59'unun oyunu aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ermenistan'da parlamento, muhalif lider Nikol Paşinyan'ı başbakan seçti. 105 sandalye bulunan mecliste 59 kişi yeni başbakan olması için Paşinyan'a oy verdi. Geçen hafta meclisin çoğunluğu Paşinyan'ın adaylığını reddetmişti.

CUMHURİYETÇİLER LEHİNDE OY KULLANDI

Parlamentoda önceki hafta düzenlenen oylamada Paşinyan lehine sadece 45 oy kullanılmıştı, ancak bu, muhalif liderin seçilmesi için gereken oy sayısını karşılamıyordu. Bugün yapılan seçimlerde, oylamayı Paşinyan'ın lehine çeviren gelişme ise iktidardaki Cumhuriyetçi Parti'nin bu defa muhalif lideri desteklemesi oldu. Paşinyan'ın parlamentodaki ilk oylamada Cumhuriyetçi Parti'den destek alamayıp başbakan seçilememesinin ardından on binlerce destekçisi sokaklara dökülmüştü.

Parlamentoda bugün ikinci kez yapılan oylamada da bir aday üzerinde uzlaşma sağlanmasaydı, Ermenistan'da genel seçim yapılacaktı. Krizin çözülmesi için  Paşinyan ile görüşen Cumhuriyetçi Parti lideri Vahram Baghdasaryan, parlamentodaki yeni oylamada parlamenterlerin üçte birinin desteğini alan kişiyi kendilerinin de destekleyeceğini söylemişti.

Ermenistan'da siyasi kriz, yaklaşık on yıldır devlet başkanı olarak yöneten ve anayasa gereği üçüncü bir dönem için yeniden bu görevi yürütemeyecek olan Serj Sarkisyan'ın başbakan olarak atanmasıyla başlamıştı. Sarkisyan'ın tekrar başbakan olması ülkede kalabalık protestolara neden olmuştu. Protestoların artması üzerine Sarkisyan göreve gelmesinden sadece 6 gün sonra istifa etmişti. Eski bir gazete editörü olan Nikol Paşinyan, 'halkı isyana kışkırtmakla' suçlanarak cezaevine konulmuştu. Paşinyan'ın yeni başbakan seçilmesi 1990'lardan beri işbaşında olan eski siyasi kadrolar için bir kırılma noktası anlamına geliyor. (Reuters)