BM: İdlib, Doğu Guta ve Halep olmasın

BM'nin Suriye'de görev yapan uzmanları İdlib'in 'yeni kriz merkezi olmaması' uyarısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler'in (BM), Suriye'de görev yapan iki üst düzey sorumlusu, 'bir sonraki insani yıkımın İdlib'de gerçekleşebileceği' uyarısını yaptı. Guardian gazetesinden Patrick Wintour'un haberine göre Suriye'de hem yerinden edilenler hem de orada kalanlara insani yardım toplanması için yapılan bağış toplantısında konuşan Suriye insani görev gücü başkanı Jan Egeland, "Şu anda bütün enerjimi yeni bir insani krizi engellemek için kullanıyorum" dedi.

İdlib, şu anda büyük ölçüde cihatçı örgüt Hayat Tahrir El Şam'ın kontrolünde bulunuyor. Bu arada muhtelif tahliye anlaşmaları çerçevesinde çok sayıda savaşçı ve sivil İdlib'e giriş yapmaya devam ediyor. Jan Egeland ise İdlib'in bir 'yerinden edilmişler şehri haline gelmiş olmasına' dikkat çekerek şunları söylüyor:

NÜFUSUN YARIDAN FAZLASI YERİNDEN EDİLDİ

"Şu anda iki milyon kişinin yaşadığı İdlib'de nüfusun yarısından fazlası, bazıları birden fazla defa, yerinden edilmiş durumda. Dünyanın en büyük mülteci kampı öbeğinin ortasında bir savaş yürütemezsiniz. Şu anda en büyük korkum Suriye hükümetinin burasının bir teröristlerle dolu olduğunu söyleyip burada da bir cephe açarak Doğu Guta ve Halep'te yaptıklarını tekrar etmesi"

BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura ise, "İnşallah bu toplantı İdlib'in yeni Halep ve Doğu Guta olmaması için vesile olur çünkü buradaki olayın boyutları tamamen farklı" dedi. Ürdün, Türkiye Lübnan'da yerinden edilmiş 5 milyon, Suriye'nin içinde ise 6 milyon insan bulunuyor. Suriye'nin içinde yerinden edilmiş vatandaşlar 3,5 milyar dolar, dışarıdaki ülkedeki göçmenler için ise 5,6 milyar dolarlık fona ihtiyaç var.