Ermenistan'da asker muhalif gösterilere katıldı!

Komşu Ermenistan'da eski devlet başkanı Serj Sarkisyan'ın başbakan olmasına karşı protestoalrda bugün kritik bir gelişme yaşandı. Sarkisyan'ın iktidardan gitmesi talebiyle günlerdir devam eden protestolara bir grup asker de katıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ermenistan'da 10 yıl devlet başkanlığı yapan, anayasal görev süresi dolunca bu koltuğu bırakan ama genel seçimlerde bu kez başbakan olan Serj Sarkisyan'a karşı protestolar genişliyor. Bugün bir grup asker, Erivan'da günlerdir devam eden hükümet karşıtı protesto gösterilerine katıldı. Askeri üniforma içindeki yüzlerce kişi, ellerinde Ermenistan bayraklarıyla, eylemcilerle kol kola yürürken görüntülendi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise gösterinin yasadışı olduğunu savunarak, 'askerlerin yasa gereğince sert biçimde cezalandırılacağını' açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Ermenistan'daki krizin temelinde, eski devlet başkanı Sarkisyan'ı iktidarda tutmayı amaçladığı belirtilen bir sistem değişikliği yatıyor. Serj Sarkisyan'ın cumhurbaşkanlığındaki iki dönemli (10 yıl) görev süresinin dolması öncesinde, ülkede cumhurbaşkanlığının yetkileri azaltıldı; başbakana daha fazla yetki verildi. Sarkisyan görevini bırakırken, artık daha sembolik bir makama dönüştürülen cumhurbaşkanlığı koltuğuna eski başbakan Armen Sarkissian oturdu.

Yeni ve 'daha güçlü' bir başbakan seçmesi gereken parlamento ise eski devlet başkanı Serj Sarkisyan'ı aday gösterince protestolar patlak verdi. Tüm bu düzenlemelerin Sarkisyan'ın iktidarda kalmasına yasal meşruiyet getirmeyi amaçlayan göstermelik adımlar olduğunu savunan muhalefet sokağa döküldü. Sarkisyan'ın başbakanlığı bu süreçte onaylanırken, gösteriler 10 gündür devam ediyor. Şu ana dek 220'nin üzerinde gösterici gözaltına alındı. Bu kişilerin arasında önde gelen muhalefet liderleri de var. (Dış Haberler)