Eski İngiliz büyükelçi: Esad kalıcı, barışın!

İngiltere'nin eski Şam büyükelçisi Green: Esad rejimi kalıcı. Gururu kenara bırakmalıyız.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de sahada kritik gelişmeler yaşanırken, geçen hafta kanıtlanmamış kimyasal silah saldırısını gerekçe göstererek hava saldırıları düzenleyen İngiltere'nin eski Şam büyükelçisi Lord Andrew Green'den çarpıcı bir açıklama geldi. Lord Green, İngiltere'nin 'gururunu bir kenara bırakarak', Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la ilişkileri yeniden tesis etmesi gerektiğini söyledi.

'İSRAİL BİLE BİRLİKTE YAŞAMAYI ÖĞRENDİ'

The House dergisine konuşan Green, sahada yaşananlar hakkında "Gerçek şu ki, mevcut Esad rejimi artık kalıcı. İkisi de şu an bölgede kilit oyuncular haline gelen Rusya ve İran'ın sıkı biçimde desteklediği güçleri sahada kararlı ilerleme kaydetti. İsrailliler bile Suriye rejimiyle birlikte yaşamayı uzun zaman önce öğrendi" analizini yaptı.

'ESAD'I İÇGÜDÜSEL OLARAK REDDETMEK STRATEJİ DEĞİL'

İngiltere'nin politika değiştirmesi gerektiğini söyleyen Green, "Kendimize gelince; Esad rejimini içgüdüsel olarak reddettikçe Suriye'de mantıklı bir strateji sahibi olamayacağız" diyerek şöyle devam etti: "Dolayısıyla, Suriye rejimi ve bölgedeki çıkarlarımız konusunda objektif bir bakış açısı benimsemenin vakti çoktan geldi. Öncelikli çıkarımız, Suriye topraklarının IŞİD ve müttefiklerinin eline geçmemesi. İslamcı aşırılıkçıların toplumumuza 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük tehdidi yönelttiği  konusunda net olmalıyız."

Green, Suriye'deki baskının sadece Beşar Esad'dan kaynaklanmadığın söyleyip Esad'ın 'bir diktatörden çok bir paravan olduğunu' belirtti; "Arapların bir atasözü vardır; 'düşmanımın düşmanı dostumdur' diye... Suriye rejimi yumuşamadıkça dostluk zor ama bu arada gururumuzu bir kenara bırakıp bu yönde ilerlemeliyiz" diye konuştu.

LORD GREEN KİMDİR?

1991-1994 arasında, Suriye'de Hafız Esad'ın yönetimi sırasında İngiltere'nin büyükelçisi olan Lord Green, daha sonra İngiliz Dışişleri'nin Ortadoğu masası direktörlüğüne, ardından da Suudi Arabistan büyükelçiliğine atanmıştı. Green diplomatlığı bıraktıktan sonra Migration Watch (Göç İzleme) isimli bir düşünce kuruluşu kurdu. İngiliz Lordlar Kamarası'ndaki oturumlara da düzenli olarak katılıyor. (Dış Haberler)