ETA'dan fesih öncesi özür: Ölçüsüz acılarda doğrudan payımız var

Mayıs ayında kendi kendisini feshetmeye hazırlanan ETA örgütü, Franco diktatörlüğünden bu yana Bask ülkesinin bağımsızlığı için yürüttüğü silahlı mücadelede hayatını kaybeden sivillerden özür diledi: Bask ülkesinde çekilen ölçüsüz acılardaki doğrudan payımız için içten özür diliyoruz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1959'da Franco diktatörlüğüne karşı kurulan, İspanya'nın kuzeydoğusu ile Fransa'nın güney batısındaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için 1968 yılından bu yana silahlı faaliyetlerde bulunan ETA, kendini feshetmeden önce eylemleri sonucu hayatını kaybedenler konusunda özür diledi. Örgüt, "çatışmada doğrudan rolü olmayan" insanları öldürmüş olduğu için af diledi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, iki Bask gazetesinde yer alan yazılı açıklamada örgüt şu ifadeleri kullanıyor:

"Uzun süren silahlı mücadelemiz boyunca telafisi mümkün olmayanlar da dahil olmak üzere bir çok acıya ve zarara sebep olduğumuzun farkındayız. Ölenler, yaralananlar ve ETA'nın eylemleri yüzünden kayba uğrayanları saygıyla anmak istiyoruz. Bask ülkesinde çekilen ölçüsüz acılardaki doğrudan payımız için içten özür diliyoruz."

MAYISTA KENDİ KENDİSİNİ FESHEDECEK

Örgüt ayrıca Bask bölgesindeki uzlaşma sürecine desteğini de ifade etti. İspanya'nın kuzeyindeki yedi bölge ile Fransa'nın güney batısında bağımsız bir Bask ülkesi için silahlı mücadele yürüten örgütün mayıs ayı başlarında kendisini lağvetmesi bekleniyor.

İspanya hükümet yetkilileri ETA'nın siyasi ve askeri olarak yenildiğini ve hedeflerinin hiç birisine ulaşamadığını söylemişlerdi. ETA 2010 yılı Eylül ayında silahlı eylemlerine son verdiğini bildirmiş ve 2011 yılında sürekli bir ateşkes ilan etmişti. Örgüt 2017 yılında silahlarını sakladığı yerleri bildirmiş ve artık tamamen silahsızlandığını açıklamıştı.

BASK DİLİNİ YASAKLAYAN FRANCO'YA KARŞI KURULDU

ETA 1960'lı yıllarda öğrenciler arasında onlarca yıldır ülkeyi yöneten General Francisco Franco'nun baskıcı askeri diktatörlüğüne karşı bir direniş hareketi olarak ortaya çıkmıştı. Franco rejimi altında Bask dili yasaklanmış, kültürel faaliyetleri bastırılmış, ileri gelen Bask aydınları politik ya da kültürel duruşlarından dolayı hapse atılmış, işkence görmüştü.

General Franco'nun 1975 yılındaki ölümü ardından ülkede demokrasiye dönüş süreci başlamış ve iki milyon nüfusuyla Bask bölgesi de özerk yönetimine kavuşmuştu.

ETA eylemlerinde ölenlerin çoğu İspanyol polis teşkilatı Guardia Civil mensupları idi. Ama ETA'nın taleplerine karşı çıkan Bask ve İspanyol politikacılar da hedef alınıyordu. (Kaynak: BBC Türkçe)