Macaristan'da kilit grup kararsızlar

Macaristan bugün sandık başında. Yeni başbakanın üçüncü turu da göğüsleyeceği düşünülüyor. Buna rağmen kararsız seçmenlerin de sürpriz yapabileceği söyleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Bugün sandık başına gidecek olan Macaristan'da seçimleri gene milliyetçi, göçmen karşıtı lider Viktor Orban'ın üçüncü dönemde de seçilmesi bekleniyor. Agresif bir seçim kampanyası yürütmüş olan Viktor Orban kendisini Macar hıristiyan kültürünü Müslüman göçüne karşı koruyan bir lider olarak tanımlıyor.

İLK YURTDIŞI GEZİSİ: DÜNYA KUPASI

Macaristan'ı üçüncü dönem de yönetmeye hazırlanan başbakan  Orban,ülkesinde bir tek adam rejimi kurmakla 1982 ve 1988 yılları arasında futbol oyunculuğu geçmişi de bulunan Orban kendi çocukluğunun geçtiği ve lüks mülkünün de olduğu  bin 800 kişilik nüfusu olan Felcsút köyüne 3 bin 800 kapasiteli Pancho Arena Stadyumu'nu yaptırdı. Pancho Arena Orban ve devlet erkanının Macaristan'da olduğu zamanlarda halka temas ettiği tek buluşma noktası olarak anılıyor. Futbolu çok seven Viktor Orban ilk defa başbakan olduğu 1998 yılında ilk yurt dışı gezisinde Dünya Kupası'na gitti.

AB'YLE GERGİN İLİŞKİLER

Viktor Orban devlet kanalları ve devlet destekli medya kuruluşları dışında medyayla ilişki kurmaktan çok fazla hoşlanmıyor. Macaristan'da bir tek adam dikta rejimi kurmakla, medya üzerinde baskı kurmakla, anayasa mahkemesinin yetkilerini tek elde toplamakla ve devlette görev yetki dengesini gözetmemekle suçlanan Orban'ın AB'yle de gergin bir ilişkisi bulunuyor. Viktor Orban "AB'nin merkezi Brüksel'de değil, AB aynı zamanda Berlin'de, Prag'da ve Budapeşte'de. Biz Macaristan'ın çıkarları koruyoruz ve uluslararası kuruluşlara da bağlıyız" diyor Göçmen karşıtlığıyla yabancı düşmanlığını teşvik ettiği söyleyen Orban Origo isimli bir internet sitesine verdiği bir röportajda konuyla ilgili, "Bavyera, İtalyaÇek Cumhuriyeti ve Avusturya göçmenleri istemediğini açıkça söyledi. Şimdi de sıra bizde." ifadelerini kullanıyor.

"Ülkemizi seviyor, onun için savaşıyoruz" mesajıyla seçimlere giren Viktor Orban'ın zaferine kesin gözüyle bakılıyor ama üçte bir oranında bir karararsız seçmen nüfusuna ve bu nüfusun da tercihleri konusunda renk vermediğine işaret ediliyor. Son anketlerde Orban'ın yüzde 47, Sosyalistler'in yüzde 14 daha radikal sağ çizgiden ılımlı çizgiye dönmüş olan Gabor Vona Jobbik'in ise yüzde 19 oy alacağı öngörülüyor. (Dış Haberler)