Askeri danışmanlar Trump'a karşı: Suriye'de işimiz bitmedi

ABD'de askeri danışmanlar, Başkan Donald Trump'ın Suriye'den çekilme açıklamasına direniyor. CENTOM Komutanı Joseph Votel ve IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk "Suriye'de işimiz bitmedi" çıkışı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme çağrısına rağmen, danışmanlarından peş peşe farklı yönde açıklamalar geliyor. Merkez Kuvvetler (CENTOM) Komutanı Joseph Votel 'ABD'nin IŞİD'den kurtarılan bölgelerin istikrara kavuşması için bölgede daha uzun süreli bir rolü olması gerektiğini' dile getirdi; ABD'nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk da 'cihatçılara karşı mücadelenin henüz bitmediğini' vurguladı.

Votel, "Önümüzde uzanan işin zor kısmı buraları istikrara kavuşturmak, insanların evlerine geri dönmesini sağlamak, yeniden yapılanmanın uzun süreli sorunlarına bakmak ve diğer işleri halletmek. Tabii ki burada askeri bir görev olacaktır" dedi.

Donald Trump: Artık eve dönmenin zamanı geldiDonald Trump: Artık eve dönmenin zamanı geldi

'YPG ANA ORTAĞIMIZ'

YPG'lilerin Zeytin Dalı Harekatı'na karşı Afrin'e gitmesinin IŞİD'e yönelik operasyonları etkilediğini söyleyen Votel, YPG'yi "sahadaki ana ortağımız" diye tanımladı.

MCGURK: GÖREVİMİZ BİTMEDİ

Votel ile beraber Washington'da düzenlenen bir etkinlikte konuşan McGurk ise "IŞİD ile mücadele etmek için Suriye'deyiz. Bu bizim görevimiz ve daha görevimizi bitirmedik ve bu görevi tamamlayacağız" dedi.

KAÇ ABD ASKERİ VAR?

ABD, neredeyse her gün Suriye'de hava saldırısı düzenliyor. Ülkede 2 bin Amerikan askeri bulunuyor. Aynı zamanda ABD destekli militanları ve SDG'i eğiten özel harekat kuvvetleri de Suriye'de bulunuyor.

Trump'ın görevden aldığı eski dışişleri bakanı Rex Tillerson, ocak ayında IŞİD'in ve El Kaide'nin geri gelmemesi ve İran'ın bölgedeki gücünü artırmaması için ABD'nin Suriye'de kalmaya devam etmesi gerektiğini söylemişti.

Yetkililer bölgenin yüzde 98'inin IŞİD'den temizlendiğini söylüyor, doğu Suriye'de Fırat nehri boyunca örgütün militanlarının bulunduğunu tahmin ediyor. (BBC Türkçe)