Irkçılara övgü Kıbrıs'ı karıştırdı

Kıbrıs'ta Rum Eğitim Bakanı Kostas Hambiaouris'in ırkçı ELAM hareketi liderleri ile görüşmede yaptığı açıklamalar adanın güneyinde tartışma yarattı. Bakanın kendi partisi dahil siyasetten yoğun tepki var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "İletişimde olacağımızdan emin olabilirsiniz. Fikirleriniz daima kıymetlidir ve biz diyaloğa açığız. Gerektiği takdirde değindiğiniz üzere her türlü yapıcı eleştiriyi kabul edeceğiz. Değinmiş olduğunuz değer ve ilkeler bizim de değerlerimiz ve ilkelerimizdir. Bunun bilinmesini arzu ediyorum. Bu ülkenin yarınları olan çocuklarımıza elimizden gelenin en iyisini vermeye çalışacağız." Kıbrıs Eğitim ve Kültür Bakanı Kostas Hambiaouris'in dün gerçekleştirdiği bu açıklamalar adanın güneyinde siyasi fırtınaya neden oldu.

Eğitim Bakanlığı görevini üstlenmesinden sonra Kıbrıs'ın siyasi çevreleri ile temaslar başlatan Hambiaouris dün aşırı sağcı, para militer ELAM liderliği ile bir araya geldi. Kıbrıs Temsilciler Meclisi'nde temsil edilen partinin temsilcileri ile gerçekleştirilen toplantıdan sonra Hambiaouris, Yunanistan'da faaliyet gösteren aşırı sağcı Altın Şafak'ın Kıbrıs'taki örgütü ELAM'ın değerlerini sahiplendi. Bu çıkış ada genelinde büyük yankıya ve tepkilere neden oldu.

'AÇIKLAMA' KRİZİ BÜYÜTTÜ

Dün akşam itibariyle yoğunlaşan tepkiler nedeniyle Kıbrıs Eğitim ve Kültür Bakanlığı bir yazılı açıklamada bulundu. Yazılı açıklama metni krize yeni boyutlar kazandırdı. Çünkü bakanlığa göre bakan Hambiaouris, "ELAM'ın ırkçı söylemini değil, Ortodoks Helen değerlerini" paylaşıyor.

Hambiarouris'in çıkışı ve bakanlığın 'düzeltme' açıklaması Lefkoşa'nın güneyindeki tepkileri kısa zamanda yoğunlaştırdı. Hambiarouris'e kendi partisi DİSİ de açıklamalara tepki gösterdi. İktidar partisinin parlamento sözcüsü Nikos Tornaritis, çocuklar söz konusu olduğu durumlarda herkesin çok dikkatli bir tavır içerisinde olması gerektiği mesajını verdi. Ana muhalefet partisi AKEL ise son gelişmeyi 'kabul edilemez' olarak yorumlayıp başka bir AB ülkesinde olsa bakanın görevden alınmış olacağını söyledi.

TÜRK TARAFI UYARMIŞTI

Rum tarafının eğitim konusunda büyük bir sorunla karşı karşıya olduğu geçtiğimiz aylarda Kıbrıs Türk liderliğinin de gündemine gelmişti. Yabancı ve Türk karşıtı unsurların özellikle eğitim alanında Kıbrıs'ın güneyinde etkin role soyunmasını eleştiren Türk tarafı endişelerini açıklamıştı.

Geçen sene Eğitim Bakanlığının EOKA plebisitinin yıldönümünü okullarda kutlama kararı almasından sonra, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı çeşitli vesilelerle Rum tarafının bir 'zihniyet değişimi' içerisine girmesi gerektiğini vurgulamaya başlamıştı. İsviçre'de yapılan Crans Montana görüşmelerinde çözüm yolunda yaşanan son başarısızlık sonrasında Cumhurbaşkanı Akıncı bu yöndeki çıkışlarını yoğunlaştırdı.