SYRIZA ortak mı değiştiriyor?

SYRIZA ile kolisyon ortağı arasında yaşanan uçurum gün geçtikçe büyüyor. Siyasi kulislerde 'SYRIZA - ANEL birlikteliği dağılıyor mu?' SYRIZA'nın koalisyonun dağılması durumunda B planlarına odaklandığı ise gelen iddialar arasında.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Atina’daki siyaset ve basın kulvarlarında SYRIZA ile Bağımsız Helenler Partisi (ANEL) arasındaki uçurumun her geçen gün büyümekte olduğu görüşü öne çıkıyor. Bağımsız analistlere ve siyaset bilimcilere göre, iki parti arasında üç temel konuda derin çatlaklar yaşanıyor.

Yunanistan’da Türkiye ile yaşanan gerilim ve Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti’nin nihai uluslararası ismi koalisyon hükümetinde çatlağa neden oldu. Başbakan Aleksis Çipras ve koalisyonun küçük ortağı ANEL'in Başkanı Panos Kammenos parti tabanlarına “koalisyon ile devam ediyoruz” mesajı gönderse de her geçen gün hükümetin karşılaştığı sorunlar büyüyor.

Çipras ve Kammenos geçtiğimiz günlerde bir araya geldi ve koalisyon ile yola devam etme kararı almışlar. Bu önemli toplantıda başta Türkiye-Yunanistan ilişkileri olmak üzere birçok sorun masaya yatırıldı. İki lider kamuoyu nezdinde sorunlu alanlar ile ilgili seslerini yükseltmeme kararı aldı.

TÜRKİYE'YLE İLİŞKİLER BAŞROLDE

SYRIZA ile Bağımsız Helenler arasındaki uçurumun derinleşmesinde baş rolü Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki gerginlik oynuyor. Milli Savunma Bakanı Kammenos’a göre hükümet bu konuda sessiz kalıyor. Meriç’te tutuklanan Yunanistanlı askerlere ilişkin Kammenos “askerlerimiz rehin” açıklaması yapmıştı. Bu açıklama SYRIZA kulvarlarında şok etkisi yarattı.

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Fotis Kouvelis diplomatik bir dille Kammenos’tan bu ifadeyi geri çekmesini talep ederken SYRIZA'nın tabanından bu çıkışa sert tepkiler gelmeye devam ediyor. SYRIZA milletvekili Türkolog Sia Anagnostopoulou bu açıklamaların kabul edilemez olduğunu vurguladı ve dış politika alanında sadece Başbakan ile Dışişleri Bakanının konuşmaya yetkili olduğunu hatırlattı.

MAKEDONYA SORUNU: ANEL'İN VETOSU 

Hükümette çatlağa neden olan bir başka mesele ise Makedonya Devleti'nin uluslararası ve anayasal alanda kullanacağı nihai ismin ne olacağı sorusu. ANEL yeni resmi ismin “Makedonya” ifadesini içermemesi gerektiği görüşünü savunuyor. ANEL ayrıca, Meclis'te yapılacak olan ve “Makedonya” ifadesini içerecek olan her türlü oylamada 'çekimser' ya da 'hayır' oyu kullanacağını açıkladı.

HÜKÜMET VE KİLİSENİN İLİŞKİLERİ

Koalisyon hükümeti içerisinde sarsıntıya neden olan bir başka mesele ise hükümet ile Ortodoks Kilisesi arasındaki ilişkiler. Son dönemde kilisenin “eşcinsellik karşıtı çıkışları” SYRIZA'nın yoğun tepkilerine neden oluyor. ANEL ise kilisenin yanında saf tutuyor.

ANEL'İN ALTERNATİFİ HAZIR

SYRIZA - ANEL birlikteliğinin dağılması durumunda iktidar partisi farklı opsiyonlara odaklanacak. Bu opsiyonlar arasında erken seçim ya da küçük bir parti ile yeni bir koalisyon hükümeti seçeneği öne çıkıyor. Bu olasılıkları dikkate alan Başbakan Çipras geçtiğimiz günlerde Potami Lideri Stavros Theodorakis ile Başbakanlık Sarayı'nda kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdi. Her ne kadar iki lider bu görüşmeyi olası hükümet senaryoları ile bağdaşlaştırmasa da bu gelişme Atina’da çeşitli spekülasyonlara yol açtı.