Doğduğu kent Trier'de Marx'lı trafik ışıkları

Almanya'nın Trier kenti Marx'ın 200'üncü doğum gününü kutluyor. Özel olarak tasarlanan Marx'lı trafik ışıkları caddelere yerleştirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR  - Dünyanın bir çok yerinde Karl Marx'ın 200'üncü doğum yıldönümü nedeniyle çok sayıda etkinlik düzenliyor.

Marx'ın doğduğu yer olan Almanya'nın Trier kenti de Marx'ın doğum gününü kutlamalarına şimdiden başladı. Bu çerçevede tasarlanan 'Marxlı trafik ışıkları' kentin caddelerine yerleştirildi. Trier Belediye Başkanı Wolfram Leibe, “Bu çok güzel bir hediye aynı zamanda Trier’nin Marx’ı onaylaması anlamına geliyor” dedi.

İlk trafik ışığı, Marx’ın heykelinin bulunduğu Simeonstiftplatz’a konuldu. Paskalya öncesi Karl Marx’ın evinin bulunduğu bölgede de bir trafik ışığı yerleştirilmesi planlanıyor.

YEŞİL YANDIĞINDA KİTABIYLA YÜRÜYOR

Işıklardaki ‘Kırmızı Karl Marx’ kollarını tamamen açarak yayalara ‘dur’ işareti veriyor. Marx, yeşil yandığında ise bu kez elinde kitabıyla yürümeye başlıyor.

Marx figürleri, karikatürist Johannes Kolz tarafından tasarlandı. Kolz, “Figürü, trafik ışıklarının teknik parametreleriyle uyumlu hale getirmek zorlu bir süreçti” diyor.

5 Mayıs 1818’de Almanya’nın batı sınırında bulunan Trier’de doğan Karl Marx, 14 Mart 1883’te Londra’da hayatını kaybetmişti. (Kaynak: Evrensel)