Yunan yargısından laikliğe darbe

Yunanistan'da yüksek mahkeme ilkokullardaki, din dersinin içeriği demokratikleştirilmesiyle ilgili kararı iptal etti. Basında ülkenin demokrasi ve laiklik açısından "kara" bir güne uyandığı yorumları yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da yüksek derecedeki bir mahkemenin aldığı sürpriz karar iktidar partisi Syriza'ya ve ülke yönetimindeki laiklik ilkesine ağır bir darbe indirdi. Geçtiğimiz dönemde Syriza iktidarı tarafından alınan "ilkokullarda okutulan din dersinin içeriği demokratikleştirilmeli ve tüm dinleri ve renkleri kapsamalı" kararı Yunanistan Yüksek İdare Mahkemesi (Simvoulio Epikratias) tarafından iptal edildi.

Yüksek mahkemenin kararı Yunanistan'da demokrasinin geleceği açısından soru işaretleri doğurdu. Başta Efimerida ton Sintakton olmak üzere bir çok bağımsız yayın kuruluşu Yunanistan'ın demokrasi ve laiklik açısından "kara" bir güne uyandığı uyarısında bulunuyor.

Yüksek İdare Mahkemesi'ne göre Syriza'nın Milli Eğitim ve Dinler Bakanlığı'nın geçmiş dönemde ilkokullarda okutulan din dersi ile ilgili almış olduğu karar, "Hıristiyan inancını" ve "devletin Ortodoks karakterini" sarsıyor. Mahkeme bu kararla Pire Mitropoliti Serafim ve bazı velilerin başvurusunu kabul etmiş oluyor.

Yeni karar ile beraber Yunanistan'daki ilkokul ve ortaokullarda din dersi bağlamında eski döneme geri dönülmüş oluyor. Bundan böyle din derslerinde eskiden olduğu gibi Ortodoks Hıristiyan inancı ağırlıklı olarak okutulacak. Yeni yargı kararı geçmiş günlerde LGBTİ bireylere yönelik hakaret dolu sözler sarf eden Yunanistan Kilisesi'nin yüksek derecedeki bir mensubunun yerel bir mahkeme tarafından aklanmasının hemen ardından geldi.

'DEVLETİN GÖREVİ HELENİZMİ VE ORTODOKSLUĞU YAYMAK'

Kararın açıklanmasıyla beraber Yüksek İdare Mahkemesi'nin ileri sürdüğü argümanlar ise ayrı bir tartışma konusu olarak komşu ülkenin gündemine oturdu.

Karara göre Yunanistan Anayasası devlete 'Helenizmi ve Ortodoks Hristiyanlığı yayma görevi'ni yüklüyor. Ayrıca Anayasa'ya göre din özgürlüğü garanti altına alınmış durumda.

Yüksek İdare Mahkemesi'ne göre Syriza iktidarının önceki dönemde din dersiyle ilgili aldığı karar ile Yunanistanlı çocukların okul öncesi evrede edinmeye başladıkları Hıristiyan Ortodoks karakterine darbe indirildi. Ayrıca bu karar ile Hıristiyan Ortodoks öğrencilerin dinlerini doğru şekilde öğrenmelerinin de önüne geçilmiş oluyor.

'BİZİ GERİYE GÖTÜREN BİR KARAR'

Son gelişme ile ilgili olarak Eğitim Bakanlığı yazılı bir açıklamada bulundu. Bakanlığa göre yeni karar ile Yunanistan geçmiş yıllara geri dönüyor ve 'karanlık dini inanç sahipleri' eş güdüm içinde hareket ediyor.

Yüksek İdare Mahkemesi'nin kararına rağmen Eğitim Bakanlığı eğitim camiası tarafından kabul edilen yeni müfredatta ısrarcı olmaya devam edecek.