Son erkek kuzey beyaz gergedanı öldü

Kenya'da yaşayan kuzey beyaz gergedan Sudan hayatını kaybetti. Gergedanların çoğaltılması için uygulanabilecek tek yöntem olarak tüp bebek seçeneği kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyada yaşayan son kuzey beyaz erkek gergedan hayatını kaybetti. 'Sudan' adı verilen 45 yaşındaki erkek gergedan Kenya'da Ol Pejeta Koruma Bölgesi'nde yaşıyordu. Gergedan Sudan, Kenya'ya getirilmeden önce Çek Cumhuriyeti'nde Dver Kralove hayvanat bahçesinde yaşıyordu. Sudan, Ol Pejeta'ya gelince yaşayan son iki dişi kuzey beyaz gergedanı olan Najin (27) ve Fatu'yla (17) birlikte yaşadı. Sudan'ın fotoğrafları geçen yıl Tinder uygulamasından paylaşılarak, soyu tükenmek üzere olan bu hayvanlara doğurganlık kazandırabilmek amacıyla gerekli tıbbi araştırmalar için 9 milyon dolar toplayabilmek üzere kampanya başlatılmıştı.

KAÇAK AVCILAR KİLOSUNU 50 BİN DOLARA SATIYOR

Kenya'da 1970'lerde 20 bin gergedan varken 1990'larda 400'lere düştü. Bugün bölgedeki toplam kuzeyli beyaz ve siyah gergedan sayısı 650 civarında. Kaçak avcılar tarafından avlanan gergedanların kilosu 50 bin dolardan alıcı bulabiliyor. Kuzey beyaz gergedanlarının soyunun tamamen tükenmemesi uygulanabilecek tek yöntem olarak tüp bebek girişimi kalmış bulunuyor. (Reuters)