İddia: Trump Suriye'den çekilmek için 4 milyar dolar istedi

Washington Post: ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki hedeflerine ulaşıp hızla asker çekmek için Suudi Arabistan'dan 4 milyar dolar istedi...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın, Suriye'den hızla çekilmek istediği, bunu sağlayacak Amerikan politikalarını bir an evvel hayata geçirebilmek için de Suudi Arabistan'dan 4 milyar dolar para istediği öne sürüldü. Washington Post gazetesinin üst düzey yetkililere dayandırdığı haberinde, Trump'ın bu konuda Suudi Kralı Selman'la bir telefon görüşmesi yaptığı da iddia edildi.

Haberdeki ayrıntılar şöyle:

  • İddiaya göre Trump, başta Suudi Arabistan olmak üzere bir dizi Amerikan müttefikinden para istedi. Hatta, Aralık 2017'de Suudi Kralı Selman'la telefon görüşmesinde, 4 milyar dolar talep etti. Amacı, ABD'nin Suriye'den çıkışını hızlandırmaktı; bu parayı, Suriye'de SDG ile birlikte IŞİD'den kurtarılan bölgelerin yeniden inşası, buralara istikrar getirilmesi ve IŞİD'in tamamen temizlenmesi için kullanmayı planlıyordu.
  • Gazeteye konuşan yetkililer, Trump'ın telefonu kapattığında bir anlaşma yaptığına inandığını söyledi. Ancak Washington Post, Amerikalı yetkililerin 4 milyarın nereye harcanacağını kalem kalem not etmesine rağmen, Suudilerin bu parayı çok bulduğunu yazdı.
  • Washington Post'a konuşan yetkililer Trump'ın, bu parayla Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın gücünü sınırlama ve İran nüfuzunu geriletme hedeflerinde ilerleme kaydedeceğine inandığını da söyledi. Zira habere göre, Trump Suriye'den bir an evvel çıkmak istese de, İran'ın nüfuzunu azaltmak için ülkenin kuzeyinde asker tutması gerektiğine ikna edilmiş durumda.
  • Bir yetkili, bu parayla Suriye'deki tutukluların tekli hücrelerin bulunacağı bir tesise transfer edilmesinin de planlandığını yazdı.
  • Washington'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği, gazetenin Trump-Kral Selman görüşmesi hakkındaki sorularını yanıtlamadı.
  • ABD'nin şu Suriye'de en az 2 bin askeri bulunuyor. Bu askerler, Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) eğitim ve danışmanlık veriyor. (Dış Haberler)