Erbil, Halepçe için Bağdat'tan tazminat istiyor

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Halepçe'de Saddam Hüseyin'in kimyasal katliamında hayatını kaybedenleri anıyor. Halepçe katliamının 30'uncu yılönümünde, Erbil'den yapılan açıklamada Bağdat'tan tazminat talep edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Halepçe katliamının yıldönümünde Bağdat'taki merkezi hükümetten tazminat talep etti. 16 Mart 1988'de Saddam Hüseyin'in Baas yönetiminin Halepçe'ye düzenlediği ve en az 5 bin sivilin hayatını kaybettiği kimyasal saldırının 30'uncu yıldönümünde, Erbil'den yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "İmkânlarımız el verdiği sürece Halepçe halkına yardım ve desteğimizi sunacağımızdan emin olunsun. Bağdat hükümetinden sorumluluklarını yerine getirerek, kurbanlara tazminat ve kentin yapılandırılmasını talep ediyoruz" denildi.

Halepçe'de saldırıyı temsilen yapılmış bir anıt bulunuyor.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Bakanlar Kurulu'ndan yapılan açıklamada, "Aralarında kadın, bebek ve çocukların bulunduğu ölümsüz şehitlerimizin acısını halen en derin şekilde yaşıyoruz. Bu masum insanlar 16 Mart 1988’de sadece Kürt oldukları için tarihteki en azılı diktatörlerden biri tarafından katledildiler" ifadeleri kullanıldı; katliamdan kurtulanların zor bir yaşam mücadelesi verdiği vurgulandı. (Rudaw)