Donald Trump: Ticaret savaşları iyidir

ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük vergisi getirme kararını eleştiren Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, kararın Avrupa ile ABD arasında ticaret savaşına neden olabileceğini söyledi. Gabriel'den sonra açıklama yapan ABD Başkanı Trump ise "Ticaret savaşları iyidir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi getireceğini açıkladı. Trump, kararla ilgili olarak "Ticaret savaşları iyidir" ifadesini kullandı.

ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük vergisi getirme kararının ardından Donald Trump, Twitter hesabından açıklama yaptı.

Trump mesajında "Bir ülke (ABD) başka ülkelerle ticaret yaparken milyarca dolar kaybediyorsa ticaret savaşları iyidir ve kazanması kolaydır. Örneğin bir ülke yüzünden 100 milyar dolar kaybettiysek ve onlar da şirinlik yapıyorsa, artık ticaret yapmayız ve çok kazanırız. Bu çok kolay" ifadelerine yer verdi.

Trump dünkü açıklamasında, gelecek hafta imzalayacağı karar ile çelik ürünlerinin ithalatına yüzde 25, alüminyuma da yüzde 10 vergi getireceğini söylemişti.

'İKİ TARAFINDA KAVGASI ÜÇÜNCÜ TARAFI MEMNUN EDER'

Trump'tan mesajında önce açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise kararın Avrupa ile ABD arasında ticaret savaşına neden olabileceğini söyledi. Yeni vergilerin Avrupa'da binlerce kişinin işlerini kaybetme riskini doğuracağını belirten Gabriel, "İki tarafın birbiri ile kavgası, üçüncü tarafı memnun eder" dedi.

Gabriel'den Avrupa Birliği'ne ABD'nin kararına "kararlı bir şekilde" cevap verme çağrısı yaptı. Almanya, AB ülkeleri arasında ABD'ye yapılan çelik ihracatından ilk sırada yer alıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert de "Federal hükümet bu tarifeyi kabul etmiyor. Çelik ve alüminyum sanayiindeki küresel kapasite aşımı, ABD'nin attığı tek taraflı adımlarla çözülemez"ifadelerini kullandı.

ABD'den çelik ithalatına vergiABD'den çelik ithalatına vergi

ÇİN: CİDDİ ENDİŞE DUYUYORUZ

Çin Ticaret Bakanlığı ise ABD'nin gümrük vergisi kararından "ciddi endişe" duyduklarını açıkladı. Çin, ABD'yi ticaret kurallarını ihlal etmekle suçladığı ve Washington'la olan sorunları müzakerelerle çözmek istediklerini belirtti.

JUNCKER: SERT BİR CEVAP VERİLECEK

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Kanada, Meksika ve Brezilya da bu karara tepki gösterdi. Juncker "Endüstrimiz haksız önlemlerle zarar görürken boş boş oturamayız. Avrupa Birliği çıkarlarını korumak üzere sert ve gerektiği gibi bir cevap verecektir" dedi.

Trump'ın açıklamasının ardından Asya ve Avrupa borsalarında düşüşler yaşandı. ABD, ihraç ettiğinin 4 katı kadar çelik ithal ediyor. 100'den fazla ülkeden çelik satın alıyor.

ABD Enerji Bakanlığı, 2008 mali krizinde düşüş yaşayan çelik endüstrisinin toparlanmakta olduğunu açıkladı. Ancak ABD hala 2000'lerin başındaki çelik üretim miktarının gerisinde. 2000 yılında 112 milyon ton çelik üreten ABD, 2016'da 86,5 milyon ton çelik üretti. (Kaynak: BBC Türkçe - Deutsche Welle Türkçe)